Během okamžiku se život mladých manželů z Havlíčkobrodska obrátil tam, kam nechtěli. Aleš jen o vlásek unikl smrti

17. duben 2016
Zprávy z

Mladým manželům Městeckým z Čachotína na Havlíčkobrodsku se šťastný život se třemi dětmi v jedné sekundě obrátil naruby. Jednatřicetiletému Alešovi totiž při běžné jízdě na kole praskla cévka v mozku a upadl do bezvědomí. Prvotní diagnóza smrti se aktuálně proměňuje ve vyhlídky na lepší život. Bez pomoci dobrodinců se ale rodina neobejde.

Vše se událo loni v listopadu, Aleš tehdy jel ke svému kamarádovi do blízké Chotěboře. Zkolaboval přímo na silnici. „Čekal na vrtulník. Mohla jsem se jen tak rozloučit. Dali mi rozstříhané oblečení v pytli, co z něj museli servat. A letěl do Prahy, kam já jsem mohla až po dvou hodinách zavolat, jestli vůbec přežil, nepřežil. Pan doktor v Praze říkal, že 99,9 procent pacientů s touto diagnózou se nedožije ani převozu do nemocnice,“ popsala statečná manželka Kateřina Městecká příběh svého muže.

Manžel prvně skončil na havlíčkobrodském oddělení ARO a odtud letěl vrtulníkem na pražskou Homolku. „Tam mu dělali komorovou drenáž, protože měl ohromný otok mozku.“

Rehabilitace a život v podstatě od začátku

Přes rehabilitační ústav v Kladrubech a další pobyt v havlíčkobrodské nemocnici leží Aleš přes dva týdny doma. „Rehabilitujeme, sehnala se fyzioterapeutka, tu si hradíme sami, dělá to ve volném čase. Manžel už zvládne natáhnout třeba nohu, pokrok je,“ dodává paní Kateřina, která podobně jako její zatím na lůžko připoutaný manžel věří v lepší budoucnost.

„Nohy trochu fungujou a také levá ruka. Dokážu se s ní třeba najíst,“ dodává Aleš Městecký. „Každý den se to zlepšuje, věřím, že se to povede. Manželka mi pomáhá, ta mě nenechá.“

Lidé pomáhají

Rodina se třemi malými dětmi je v nelehké situaci. Čekají na vozík a plošinu, aby se pan Aleš dostal z podkrovní místnosti na vzduch. Aktuálně, když ho například začnou bolet zuby, musí pomoci hasiči. „Všechno je to u revizních lékařů, kteří to musí schválit. Pak bude ale snad naděje, v průběhu léta, že by manžel mohl vyjet aspoň před barák.“

Sběrné místo v Havlíčkově Brodě

V Havlíčkově Brodě je sběrné místo pro rodinu Městeckých ve Family pointu. „Lidé tam mohou nosit jednorázové pleny, kosmetiku pro ležící pacienty, podložky, krémy proti proleženinám. Jsme klienty Nadace Charty 77 a je možné nám i finančně pomoci,“ děkuje touto cestou Kateřina Městecká.

S rodinou se mohou případní zájemci zkontaktovat prostřednictvím Facebooku a nebo přes emailovou adresu katerina.mestecka@seznam.cz.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio