„Běhají za mnou jako za tátou,“ říká chovatel pakobylek a strašilek Petr Kývala

4. duben 2020

Petr Kývala z Havířova chová strašilky a pakobylky už deset let. Vnímají jeho vlídný hlas a některé z nich, věřte nebo ne, pak za ním dokonce běží. A nás zajímalo, jak se o pakobylky stará a jaká využívá terária.

Některé pakobylky mají až pětadvacet centimetrů. Takovým přítelkyně šikovného chovatele říká doutník. Ze začátku Petr Kývala choval pakobylky a strašilky v láhvi od okurek a místo víka používal ponožku. Často jim jejich prostředí rosí, aby měly vlhko, ale nic se nesmí přehánět. Kdyby dostaly plíseň, pak by mu uhynuly. Pro chov strašilek stačí třeba malé akvárium anebo stará skříň. Chovatel vybavil starou skříň sítem a mají to tam prý jako v džungli. Sleduje je a povídá si s nimi, když je krmí. A pakobylky a strašilky reagují.

„Jednou se mi stalo, že jsem si povídal s pakobylkami v druhé místnosti a moje přítelkyně si všimla, že jedna strašilka, když hlas uslyšela, běžela po stole za mnou,“ říká Petr Kývala z Havířova a dodává, že se o strašilkách říká, že jsou takovým mimozemským druhem.

Chov strašilek a pakobylek vyžaduje lásku

Podle Petra Kývaly chce chovatelství lásku a váš citlivý a milý přístup vycítí i ten tvoreček v teráriu. Petr Kývala si je fotí, maluje, mluví na ně. Krmí je ostružiním, maliním, některé druhy břečťanem a ptačím zobem. Vydrží to vždy tak týden a pak jim vyčistí terárium.

Strašilky

Jejich exkrementy dává do květináčů jako hnojivo a ibišky mu kvetou i pětkrát do roka. Když se podíváte pod okno havířovského bytu Petra Kývaly, kam je občas také vysype, uvidíte kvalitní zelenou trávu, zatímco u souseda o kousek dál, je sucho a trávě se tam vůbec nedaří.

Pokud se do chovu strašilek i pakobylek chcete pustit, najděte si nejprve zkušeného chovatele jako poradce. A třeba se i vám podaří, že se za vámi budou pakobylky a strašilky otáčet a dokonce i běhat.

autor: Artur Kubica
Spustit audio