Batelov má vlastní pivo. Jmenuje se Loupežník a vzniká v dvousetlitrovém hrnci

14. září 2022

Pivo si doma může uvařit každý. To si řekl Ondřej Šuhaj z Batelova, pustil se do domácí výroby, a tak vznikl Batelovský loupežník.

Sousedská slavnost se v Batelově letos konala poprvé. Příchozí sousedé mohli vzájemně ochutnat přinesené domácí dobroty, prohlédnout si fotografie Jana Musila, ocenit hru na klavír sedmiletého Matyáše Jurčeky nebo zjistit, jak se v domácích podmínkách vaří pivo.

Ukázka vaření piva

Člen cechu domovarníků Ondřej Šuhaj přichystal přednášku s praktickou ukázkou vaření piva, které už před lety pojmenoval Batelovský loupežník. Kdo chtěl, mohl si část procesu i vyzkoušet. Mačkání sladového zrna, vaření ve velkém hrnci a ochutnávka sladu zaujala nejen děti.

„Mně se vždycky líbily takové ty řemeslné domácí věci, a protože pivo mě baví už od osmnácti let, tak to byla jasná volba,“ směje se mladý otec tří dětí. Svou první várku piva uvařil v roce 2016. Od té doby se v jeho domácí varně mnohé změnilo, ale název zůstává – Batelovský loupežník: „Proč loupežník? Protože se jmenuju Šuhaj,“ usmívá se Ondřej. „Já jsem dlouho přemýšlel, jak by se to pivo mělo jmenovat. A mně vždycky říkali Nikola Šuhaj loupežník učitelé na základce, tak z toho vznikl loupežník.“

Batelov, vaření piva Loupežník

Začínal na dvaceti litrech, pak si pořídil větší, sedmdesáti litrové hrnce, ale teď už má hrnce dvousetlitrové. Domovarníci mohou od roku 2020 uvařit dva tisíce litrů piva za rok. „Každý domovarník má svoje recepty i postupy a chce to zkoušet, zkoušet, zkoušet,“ popisuje u velkého hrnce, kde se začíná vařit ležák. 

Celou reportáž uslyšíte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související