Barokní areál ve Vraclavi u Vysokého Mýta vznikl nad léčivým pramenem

27. duben 2022

Asi pět kilometrů od Vysokého Mýta v Pardubickém kraji leží vesnička, kterou doslova prošly dějiny. Ve Vraclavi došlo na tamním hradišti v roce 1108 k vraždění Vršovců. A ještě o něco starší jsou tajemné hroby, ve kterých archeologové objevily stopy protiupírských zásahů. Vraclav ale proslavila hlavně léčivá voda. Díky ní tam vznikl celý poutní areál.

Barokní areál najdete ve Svatém Mikuláši, jedné z místních částí Vraclavi. Jeho dominantou je kostel sv. Mikuláše. Právě k němu turisté míří nejčastěji. Hned vedle něj se nachází roubená poustevna jménem Fráterka. O něco níže vede do kašny pramen, který ve skutečnosti vyvěrá přímo pod kostelem.

Areál na Vraclavi je významné poutní a kdysi také lázeňské místo. Hlavní roli sehrál zmiňovaný místní pramen. Legenda začíná v roce 1664, kdy si díky zdejší léčivé vodě uzdravil zchromlé ruce vysokomýtský nožíř Jan Nečesaný. Podobný příběh se opakoval znovu, svoje neduhy si díky prameni vyléčil i vraclavský farář Mikuláš. Nad pramenem nechal postavit první kamennou kapli a zasvětil ji svému patronu sv. Mikuláši.

Na Vraclav potom mířili poutníci a z původní kaple se stala honosnější stavba. Ve Vraclavi hledalo uzdravení stále víc lidí a její věhlas se šířil. Proto byl v roce 1724 nad původní kaplí položen základní kámen barokního kostela sv. Mikuláše podle návrhu pražského architekta Carla Antonia Canevalleho. To už v areálu stála lázeňská budova s osmnácti lázeňskými pokoji, sálem a koupelnami.

Studánka pod kostelem

Voda z vraclavského pramene kdysi léčila hlavně otoky, oční a kožní problémy a prý i nemoci ledvin. Dodnes obsahuje síru, draslík, vápník a hořčík. Pramen vyvěrá pod kostelem, voda pak pokračuje dál do kamenné kašny u vstupu do celého areálu. Pod silnicí pokračuje k historickému pradlu.

Původní vybavení kostela sv. Mikuláše se nedochovalo, ale v současné době najdete v jeho interiéru barokní dřevěné polychromované plastiky. Sochy a sousoší pochází z roku 1740. Plastiky původně stály v kapličkách, které lemovaly poutní cestu z Králík ke klášteru na Hoře Matky Boží v Hedči.

V barokním areálu na Vraclavi si můžete prohlédnout i roubenou poustevnu se zvonicí, které se říká Fráterka. Původní dřevná stavba na tomto místě vznikla v roce 1692 a jejím prvním obyvatelem byl prý Jiří Rambousek z Litomyšle, bratr řádu sv. Františka. Do knihy zapisoval návštěvníky, kteří se ve svatomikulášských lázních uzdravili, prodával jim i léčivé byliny. Poustevna byla zrušena císařským dekretem v roce 1782. Dnešní podoba objektu je výsledkem rozsáhlé rekonstrukce areálu v letech 1976 až 1986.

autor: BRA
Spustit audio