Barbarka ze 3. století n. l. byla ozdobena mnoha krásnými šperky. Archeologové odkrývají v Plaňanech výjimečný hrob

30. červen 2022 13:00

Archeologové našli v Plaňanech na Kolínsku unikátní hrob z 3. století našeho letopočtu a v něm kostru ženy. Ta byla asi 170 centimetrů vysoká a pocházela z germánského kmene, takzvaných barbarů. Nález je jedinečný i tím, že žena měla na sobě bohatě zdobené šperky z bronzu, modré skleněné korálky nebo náhrdelník.

"Ta žena je rozhodně dospělá a je to bohatě vybavená kostra. Nebožka byla uložená do země někdy ve druhé polovině třetího století, což můžeme říct díky bohatým milodarům, které byly přiloženy na poslední cestu," komentuje unikátní hrob archeolog Zdeněk Beneš z ústavu Archeologické památkové péče středních Čech.

Vedle lebky leží nádherné naušnice, podle archeologa se jedná o spony:

"Jsou to vlastně velké spony, velmi komplikovaně vyrobené. Základ je z bronzu, ale jsou ještě dozdobené patrně stříbrným plíškem a mají vložky ze skleněných perliček. Je to výrobek, který je výjimečný, v republice jich je jenom pár."

Barbarská dáma s náhrdelníkem

Hrob ženy ze 3. století, germánského kmene, v Plaňanech na Kolínksu

Naušnice jsou více než 1700 let staré, přesto jsou velmi zachovalé. Jejich lícní strany jsou zdobené tlačeným plechem, mají vložky ze skla a ve středu každé je umístěn modrý korál. Jsou proto velmi efektní.

Modré korálky jsou i pod lebkou, barbarská dáma měla zřejmě kolem krku náhrdelník .

"Tato dáma měla náhrdelník a na něm byly korálky také. Zároveň připevňovaly tyto velké spony, visel jakoby na nich. Jsou tam i jantarové korálky. To bude ještě po začištění patrné. Teď je to špatně vidět. Až se bude lebka definitivně vyndavat z hrobu, tak tam jistě ještě nějaké za ní budou," vysvětluje Zdeněk Beneš.

Nález je podle něj výjimečný, podobných hrobů bylo v Česku zatím nalezeno jenom asi šest. Archeologové našli na místě i spoustu keramiky. Tu čistí jejich kolegové v nedalekých Kounicích.

Kostru ženy a její šperky uvidí lidé v muzeu. Kde přesně a kdy, to rozhodne vedení archeologů z Plaňan.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio