Babiččino kuře podle Zuzany Pěchotové

Zprávy z

Proč kupovat kuřecí čtvrtky, kuřecí prsa nebo křidýlka zvlášť, když z celého kuřete uděláš víc jídel a vyjde tě to levněji? 

Řekla mi jednou kamarádka a měla naprostou pravdu. Syrové kuře se dá naporcovat a uvařit z něj polévka, zbytek upéct, a co se nedojí, tak zase zpracovat dál, zkrátka možnosti tu jsou.

Někdy je ale recept tak dobrý, že když hodíme celé kuře na pekáček, sní se všechno do posledního kousku, kromě kostí samozřejmě. Přesně takový je recept od Zuzany Pěchotové ze sdružení Život 99 na babiččino kuře.

Ingredience
  • 1 celé kuře
  • lžíce másla
  • sůl
  • játra z kuřete
  • 1 cibule
  • 250g kolínek (jakýchkoli těstovin)

„Upečete si kuřátko na kousky nařezané. Pak si uvařím kolínka. Na cibulce osmažím na droboučké kousky nakrájená játra a ta promíchám s kolínky. Kuře vyndám z trouby a do výpeku zamíchám kolínka s játry, naskládám na to kousky kuřete a ještě nechám chvilku zapéct. A to je taková dobrota, že se budete olizovat až za ušima,“ usmívá se Zuzana Pěchotová.

Takhle snadné to je. Pro jistotu zopakuji, aby vám nic neuteklo. Naporcované kuře upečeme v troubě a mezitím si na cibulce opražíme játra. Smícháme s vařenými kolínky, hodíme do výpeku pod kuře a dopečeme.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.