Až zařve lev. Jan Svatoš chystá dokument o Přemyslu Otakaru II. a nejstarším českém cestovateli

12. srpen 2020

Režisér z Nového Města Jan Svatoš vyprávěl v Dobrém dopoledni o svých dokumentech, především o filmu Archa světel a stínů, který získal i čtyři festivalová ocenění.

Hlavním námětem rozhovoru byl ale nově vznikající film Až zařve lev, který přibližuje osudy dvou středověkých postav – krále Přemysla Otakara II. A syna jednoho z jeho vojáků, františkánského mnicha Odorika z Pordenone.

Oldřich z Čech

„Je to náš nejstarší cestovatel, ví se o něm, že je to první Evropan, který byl v Tibetu. Říkal si Oldřich z Čech,“ vypráví Jan Svatoš.

„Narazil jsem na něm v knize, v cestopisu s krásným popisem východních krajin, které navštívil. Na rozdíl od Marca Pola, který byl bohatý kupec a zajímal ho obchod, finance, ženy, tady najednou máme tohoto chudého mnicha, který chodil jen v té kutně, chodil o holi, bosý nebo v sandálech, takže nemohl ani o nic přijít. Doputoval přes Černé moře, arabský poloostrov až do Indie a dále do Tibetu,“ přibližuje Jan Svatoš Odorikovu cestu, která trvala na osmnáct let, než se vrátil zpět do českých zemí.

Díky Přemyslu Otakarovi II. máme lva

Král železný a zlatý

I král Přemysl Otakar II., která tady zakládal města, měl zajímavou zahraniční politiku, spoustu toho pro naše země udělal, režiséra zaujal. „My z dějepisu víme, že to byl král železný a zlatý, že zemřel na Moravském poli, ale ta jeho postava je mnohem barvitější. Mě jako dítě fascinovalo, že byl po smrti zohaven, zbaven královských hodností a cti, byl uvlečen a týrán, protože takto život králů obvykle nekončil,“ přemýšlí Jan Svatoš.

„Náš film má v názvu lva už proto, že díky Přemyslu Otakaru II. Máme ve znaku toho nádherného bílého dvouocasého lva,“ dodává v Dobrém dopoledni.

Film má svou výstavu

Koronavirová pandemie zastavila natáčení filmu, takže hraný dokument Až zařve lev přijde do kin pravděpodobně až na konci příštího roku. Přesto, kdo má zájem, může film podpořit a objevit se tak i v titulcích, nebo se mezitím zajet podívat na výstavu v minigalerii na Třech studních, kde jsou do konce srpna k vidění fotografie z natáčení, zve Jan Svatoš.

Podrobnosti si můžete přečíst na stránkách filmu zde.

Sám mezi natáčením fotografuje, učí ve workshopech nazvaných Probouzení krajiny fotografovat, především přírodu a dívat se na ni jinak, jinak ji fotit. Mimoto vysílá jednou týdně zajímavost ze zahraničí na stanici Český rozhlas Dvojka.

Spustit audio