Až půlmilionová pokuta hrozí majitelům lesů za skládky dříví u silnic

14. září 2018 10:00

Častěji než obvykle se u lesů objevují hromady vytěženého dříví. Souvisí to s kůrovcovou kalamitou.

Kulatinu ale nemá kdo odvážet a Správa a údržba silnice Vysočiny hrozí majitelům dřeva vysokými pokutami.

Čechtín na Třebíčsku

Právě stojím na silnici nedaleko Čechtína na Třebíčsku. V těsné blízkosti ostré zatáčky jen několik decimetrů od krajnice stojí vysoká a téměř padesát metrů dlouhá hranice smrkových kmenů, referoval z místa reportér Milan Soldán.

„Paní, která vlastní ten les, které firma vytěžila to dřevo, byla vyzvána, aby to dříví odstranila a zajistila to,“ řekl Tomáš Mátl, náměstek Správy a údržby silnic. Paní nápravu přislíbila. Taková skládka je ale jen jednou z mnoha, které silničáři v posledních týdnech objevili.

„Na tohle dáváme pozor, hlídáme si to u těch silnic a budeme to řešit cestou silničního správního úřadu,“ dodal Mátl.

Pokuta až půl milionu

Ten za takový přestupek může udělit až půlmilionovou pokutu. Silničáři navíc vymáhají i další škody na poničených krajnicích a poškozeném asfaltu. Podle Tomáše Mátla je ale nejhorší bezpečnostní riziko. „Za dva měsíce přijde zimní období, bude to mnohem horší, ty auta můžou dostat smyk, a pak je to velmi nebezpečná pevná překážka, o kterou se může někdo zabít.“

Lesníci: Chybí dopravci a zákonná opora

Problém má ale i svou druhou stranu. Lesníci oponují, že miliony kubíků dřeva z kůrovcové kalamity nemají jak dostat z lesů pryč.

Jiří Svoboda z přibyslavského Lesního družstva obcí poukazuje na to, že efektivnímu odvozu dřeva do jisté míry brání i legislativa: „Je třeba stejně, jako to udělali třeba v Bavorsku nebo Rakousku, udělit výjimky pro kamiony se dřevem. Tady se diskutuje o tom, že se sníží hmotnost převáženého nákladu. Tady je ale obrácený problém. Je třeba dočasně udělit výjimku vlastníkům, abychom to dřevo co nejdříve odvezli na ty pily a dostali ho z lesa.“

Lesník Jiří Svoboda poukazuje i na fakt, že napadené dřevo se u nás nesmí skladovat ani na zemědělských pozemcích a prakticky ho proto není kam dát. To potvrdil i mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ministerstvo už podniklo kroky k navýšení přepravní a skladovací kapacity dříví zbaveného lýkožrouta. Na sanaci bude lesníkům poskytovat dotace. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio