Autorem jihlavské sokolovny je známý architekt Bohuslav Fuchs. Budova se za 84 let téměř nezměnila

4. červen 2019

Jihlavská sokolovna v Tolstého ulici je architektonický skvost, který slouží svému původnímu účelu už osmdesát čtyři let.

Za tu dobu se ale změnily požadavky cvičenců nejen na prostor, ale i zázemí. Budovu tak zřejmě čekají změny stejně, jako zimní stadion, který stojí hned přes ulici.

Sokolové původně zamýšleli postavit sokolovnu na místě, kde dnes stojí zimní stadion. Už ve dvacátých letech tam bývalo venkovní cvičiště. „ V roce 1929 před sletem se rozhodli, že z toho udělají stadion,“ dodává jihlavská architektka Jana Nováková. Poté ale Sokolové získali pozemek bývalé Fürstovy zahrady naproti přes ulici, a soutěž na návrh nové sokolovny už vypsali na toto místo. Z této soutěže vyšel vítězně známý brněnský architekt Bohuslav Fuchs.

Sokolovna, Jihlava
Sokolovna, Jihlava

Balkón v tělocvičně i kulaté okno jsou typické prvky funkcionalismu

Slavnostního otevření se budova dočkala v roce 1935. Tehdy měl jihlavský Sokol šest set členů. Dnes jich je o tři stovky víc, a prostor pro cvičence zůstává v podstatě nezměněný. Z hlediska historie architektury je to dobré. Dodnes jsou na plášti budovy i v interiérech čitelné typické znaky funkcionalismu. „Prohnutí balkonu navazuje na nautilickou symboliku, i ta kruhová okna,“ říká architektka Nováková, a dodává, že budova je kulturní památkou.

Při rekonstrukci budou architekti muset spolupracovat s památkáři

Sokol Jihlava plánuje rekonstrukci budovy s tím, že je třeba přizpůsobit se současným požadavkům cvičenců. Architekti ale budou muset spolupracovat s památkáři. „Jsme na začátku toho procesu,“ dodává starosta Sokola Jihlava Martin Zuzaňák.

Spustit audio