Automobil z Velkého Meziříčí se dostal do dějin. Zastřelili v něm totiž v Sarajevu následníka trůnu Františka Ferdinanda

22. červen 2014

Dneska vám povím příběh o tom, jak se auto velkomeziříčského hraběte zapletlo do velkých světových dějin. Hrabě František Harrach měl jako jeden z mála v Rakousku ještě před válkou automobil. A když pak habsburský nástupnický pár plánoval cestu do Bosny a Hercegoviny a potřeboval na ni auta, došlo na harrachův kabriolet. Přes automobilový svaz dostal velkomeziříčský hrabě pozvánku do Sarajeva.

Harrachův vůz byl sportovní kabriolet značky Gräf & Stift. To byla rakouská automobilka, která před válkou vyráběla luxusní limuzíny. Měl tmavou barvu, šedou plátěnou střechu a náhradní pneumatiku na pravých předních dveřích místo vzadu. Neřídil ho sám hrabě, ale jeho osobní řidič Leopold Lojka. Právě on seděl za volantem, když 28. června 1914 zastřelili manželský pár.

To bylo tak - sarajevské manévry končily a nástupce trůnu s manželkou měli program ve městě. V autě seděli kromě Františka Ferdinanda a Žofie Chotkové ještě velkomeziříčský hrabě Harrach, jeho řidič Leopold Lojka a bosenský guvernér. O půl jedenácté dopoledne přišel první útok. Atentátníci hodili na auto grantát. Jenže špatně: bomba nedopadla mezi sedadla do vozu, jak plánovali, ale na plátěnou střechu a skutálela se před auto jedoucí za následníkem. Tam vybuchla.

Nepodařený útok na Františka Ferdinanda si vynutil změnu programu. Po slávě na sarajevské radnici se následník chtěl jet podívat do nemocnice na vojáka, kterého zranila bomba. Jenže změna trasy způsobila zmatek: první auto z kolony odbočilo špatně, Harrachův vůz jel za ním, ale pak řidič zjistil, že se musí vrátit. A musel couvat. Zpomalil zrovna na místě, kde stál Gavrilo Princip. Atentátník měl dost času na další pokus zabít zástupce rakousko-uherského státu. Vzal revolver a zasáhl nejdřív Žofii bokem automobilu a pak do krku i Františka Ferdinanda.

Oba zemřeli ještě v Sarajevu. A Rakousko-Uhersko mělo záminku vypovědět Srbům válku. Chtěli ji rychle vyhrát a vylepšit si tím postavení mezi evropskými velmocemi, jenže všechno bylo jinak.

Jestli chcete vidět prostřelený sporťák hraběte Harracha, můžete do vídeňského vojenského muzea.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.