Automaty s limonádou ve školách nahrazují termosky s čajem

12. březen 2012
Zprávy z

Konec sladkých limonád, konec tloustnutí dětí. Takové je přání nejen vedení základních škol, ale také rodičů. Vrací se proto ke "starým dobrým" várnicím s čajem.

Várnice s čajem se osvědčily například v Jihlavě na Seifertově škole, v Havlíčkově Brodě nebo třeba Žďáře nad Sázavou. Objevují se v každé chodbě na patře. Prvňáčci mají k dispozici čaj v konvici přímo ve své třídě. Tím, že automaty školám nepřinášely žádný zisk, jen stížnosti rodičů na tloustunutí dětí, přecházejí často také ke zřizování vlastních bufetů. Děti si možnost dotáčení čaje do vypitých petlahví nebo hrníčků chválí. I když najdou se i takové, které málo slazenému čaji ne a ne přijít na chuť: "Mně se to zamlouvá, ale mladší syn Dominik si donesl hrníček zpátky domů, že mu to nejede. Zlobila jsem se, ale co nadělám, limonádka je asi lepší," směje se maminka Veronika z Jihlavy.

Kuchařka Zděňka Halamová ochutnává čerstvý čaj pro děti

"Ten boom automatů už odeznívá. Školy sice ten metr čtvereční firmám pronajímaly, ale ve výsledku to bylo spíše tak, že nula od nuly pojde. Čaj, který vaří je dobrá myšlenka, kterou určitě podporujeme," říká Tomáš Koukal za odbor školství v krajském městě.

autor: ost
Spustit audio