Autem do Chorvatska (1/5): Přes Rakousko, nebo Slovensko?

25. červen 2018

Letní seriál Radiožurnálu s užitečnými radami a tipy pro cestu na dovolenou k Jadranu začíná. Cestu na jih mapují naši reportéři. Poslouchejte živé vstupy každý den ve 13:20.

Chorvatsko je mezi českými turisty tradičně nejoblíbenější destinací. Podle údajů Českého statistického úřadu a Chorvatské turistické centrály se vloni do této země vydalo 850 tisíc Čechů. Letošní sezóna začíná. Společně s prvními dovolenkáři se na cestu na jih vydali i reportéři Radiožurnálu Luděk Hubáček a Jan Pastor.

Čtěte také

Omezení na D1, v pátek a o víkendu špička

„Ke slovenským hranicím cesta zabrala něco přes tři hodiny. Provoz byl dnes opravdu mírný, takže jsme plynule projeli i všechna omezení, kterých je mezi Prahou a Brnem osm,“ podotýká v pondělí 25. června redaktor Jan Pastor.

Čtěte také

„Dá se očekávat, že ta omezení na dé jedničce budou v létě řidičům cestu k moři komplikovat, zvláště pokud se stane nějaká nehoda. Pak se může cesta k Jadranu protáhnout i o několik hodin. Je proto dobré připomenout, že na cestu je lepší vyrazit mimo hlavní špičky. Nejezděte v pátek, ani o víkendu, kdy bývá doprava směrem na jich nejintenzivnější,“ dodává Pastor.

Čtěte také

Proč raději přes Slovensko?

„Je pravda, že nejoblíbenější trasa směrem k pobřeží Jadranu vede přes Mikulov a dál na Vídeň, Graz a ke slovinským hranicím. Rakušané a Slovinci sice letos otevřeli další úseky dálnic. Ale na této trase je i řada omezení. První ještě v České republice, na přemostění Novomlýnské nádrže za Mikulovem. Tam dopravu řídí semafor, vznikají obvykle dlouhé kolony. Další, tradičně velmi exponované místo je na přemostění Dunaje ve Vídni. A pak pochopitelně hraniční přechody mezi Slovinskem a Chorvatskem, kde se ve špičkách taky tvoří dlouhé kolony. Právě proto jsme zvolili alternativu, tedy cestu přes Slovensko a Maďarsko, která je v posledních letech čím dál tím populárnější. I tady je řada nových úseků dálnic a rychlostních silnic, které nejsou tak vytížené. Cesta se tedy výrazně neprodlouží," vysvětluje Jan Pastor.

autor: Jan Pastor
Spustit audio