Astronom Miloš Tichý: Nevím, kde se bere dojem, že vědci jsou suchaři. Možná v Česku

7. duben 2020

Astronomové z Kleti se zařadili mezi dvacítku nejúspěšnějších hledačů planetek na světě. Počet potvrzených objevů planetek z jihočeské observatoře dosáhl tisícovky. Mezi nimi se nachází planetka s neobvyklým názvem – Vepřoknedlozelo.

V rozhovoru s Lucií Hostačnou Miloš Tichý vysvětlil, jak planetka ke svému názvu přišla i co tomu předcházelo.

Astronomova nejvyšší meta

„Je to trošku složitější, než například u herců. U astronomie to je podobné jako u lékařů. Každý astronom má své specializace, takže bude mít sen ve svém oboru: objevit proměnnou hvězdu, kometu, něco speciálního v galaxii.

Jako malý, někdy před 40 lety, jsem měl sen, že bych chtěl objevit kometu… a to se mi splnilo! A že by někdo pojmenoval planetku po mně, to se mi také splnilo,“ vypráví Tichý.

Vypadá to, že všechny profesní sny se už českému astronomovi splnily. Znamená to tedy, že už žádné nemá? „Kdybych už neměl žádné sny, tak bych nemohl dělat vědu, to nejde!“

Účast na vědeckých konferencích je dřina

Součástí práce Miloše Tichého je také účast na přednáškách a různých konferencích. „Konference jsou od toho, aby se prezentovaly nové názory. A já jsem cholerik, takže se tam poštěkáme, ale pak spolu jdeme na večeři a tam diskutujeme. Když to nejiskří, tak je to špatná konference.“

Jaká jsou pravidla při pojmenovávání planetek? Jak vzpomíná na svůj objev z října 2000 a periodickou kometu, která dostala jméno P/2000 U6 Tichý? A jsme ve vesmíru sami? Poslechněte si celý rozhovor!

 

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související