Antonín Otava. Ten, který prodával knihy odjakživa

3. červenec 2017

Na rohu Komenského ulice v Jihlavě stojí dům, ve kterém se podle mnohých Jihlavanů odjakživa prodávají knihy. Konkrétně od roku 1945. Ve stejnou dobu se na svoji profesní dráhu připravoval pan Antonín Otava. Později se v Jihlavě stal knihkupeckou ikonou. Minulý týden bohužel zemřel.

„Jak říkával vyučující pan prokurista Krejčíček: Já to umím, ale vy až si otevřete svoje knihkupectví, tak nebudete něco vědět a takového knihkupce nebude nikdo rád mít,“ vzpomínal na své mládí v příspěvku Terezy Stýblové z ledna 2013.

0:00
/
0:00

Antonín Otava přišel do Jihlavy za svou láskou. To, že si svůj vlastní obchod otevře až za 40 let, v polovině 20. století netušil. Začínal v antikvariátu, kde se práce tak trochu podobala zahraničnímu obchodu. „Vykupovali jsme od lidí akademické časopisy a ty pak v bednách posílali do Ameriky. Stát podporoval kulturu, protože potřeboval devizy a za tohle devizy byly.“

Třináct let byl antikvářem, od roku 1974 se ale věnoval svým čtenářům na rohu Komenského ulice, kde také v uvozovkách vešel do novodobých jihlavských dějin coby laskavý a oblíbený člověk, zkrátka legenda.

Vzpomíná také na pověstné knižní čtvrtky, kdy lidé stáli frontu před obchodem. „Já stál u dveří a pouštěl jsem dovnitř vždy pět lidí.“

Vlastní obchod si Antonín Otava otevřel až v roce 1991 a následovníky má – dvě dcery.

autoři: Martin Váňa , mik , Tereza Stýblová
Spustit audio