Antičtí Řekové dokázali bičem i zabít. Kovbojové práskají v morseovce

1. říjen 2021

Hrát si na kovboje, to byl sen snad každého kluka. Stevovi ten sen vydržel až do dospělosti a dovedl ho k dokonalosti.

Dnes je Steve odborníkem na australskou techniku bičování a učí ji i další zájemce. „Jsem kovboj Steve. Vyučuju a vystupuju s biči, kvéry a lasy,“ představuje se muž v černém klobouku, který předvádí své umění ve westernovém městečku Šiklův mlýn na Žďársku.

Po náročné sezóně pak rád odpočívá v mnohem klidnějším westernovém městečku Stonetown, které je ukryté v lesích u Humpolce. Ani tady ale bič v klidu nenechává. „Specializuju se na australské techniky a trefování cílů,“ říká.

Základem je souhra těla s bičem

Steve dál vysvětluje, že existují biče dlouhé od metru a půl po pěti až čtrnáctimetrové rarity. Pro práci s nimi je důležitá technika a poctivý trénink. „Je to taková souhra toho těla s bičem,“ dodává bičař Steve.

Bič, ilustrační foto

„Bič je koncipován tak, aby se zužoval. Když tu energii udáte, ona se nemá kde rozprostírat. Kumuluje a v místě, kde je švihel a práskačka přechází v nadzvukovou rychlost.“    

Bič byl i prostředkem k dorozumívání

V praxi kovbojové používali bičování také jako prostředek dorozumívání. „Oni si domluvili třikrát prásknu, jdu doleva, dvakrát prásknu, jdu doprava. V morseovce SOS vypráskat není problém,“ říká Steve.

V antickém Řecku byl bič bojovým prostředkem. Voják s ním dokázal protivníka omráčit, ale i zabít.

Spustit audio