Ani duševní nemoc není překážkou ke sportování. Antonín Fila z Kožichovic o tom ví své

24. červen 2019

Antonín Fila z Kožichovic nemá snadný život, ale umí se s ním poprat. Navzdory psychické nemoci, a všemu, co s ní souvisí, se věnuje kulturistice, a rád by pomohl i dalším sportovcům.

„Už na základní škole jsme s kamarádem chodili do posilovny,“ vzpomíná na své kulturistické začátky Antonín Fila. Sportoval asi do svých devatenácti let. Pak přišel zlom, po kterém se Antonín Fila zhroutil. Počátky následné nemoci vidí už v dětství, kdy mu zemřel otec. Později se přidal stres a přepracování. „Musel jsem brát hodně silných léků,“ dodává.

Na začátku cvičení Antonín vysadil léky. Stále ale svůj stav konzultoval s lékaři

Cvičení bylo čím dál náročnější. „To cvičení nešlo, bývalo mi špatně, byl jsem tlustej,“ říká Antonín. Trvalo mu deset let, než dospěl k opravdovému rozhodnutí. „Upravil jsem jídelníček, hodně cvičil, vysadil jsem léky. Snažím se místo léků cvičit,“ popisuje. Podařilo se mu za osm měsíců shodit dvacet pět kilogramů. Bez léků se ale přece jen neobešel. Tvrdé tréninky a dieta nebyly pro Antonína psychicky náročné. „Na nějaký čas jsem dostal léky. Svým doktorům věřím,“ dodává.

Antonín Fila, kulturista

Své zkušenosti by Antonín chtěl využít a pomáhat jiným

Antonín Fila se už účastnil i amatérské kulturistické soutěže, a nevylučuje, že se zúčastní další. Teď je ale jeho velkým snem založit spolek, který bude pomáhat lidem, kteří chtějí dělat kulturistiku, ale mají stejné, nebo podobné problémy jako on sám. Své zkušenosti chce prostě předat dalším potřebným. „Můj spolek by se měl jmenovat Spolek pro vysloužilé kulturisty,“ říká.

Spustit audio