Andělíčkář. Hledaly naději na lepší život, a našly smrt

Píše se rok 1920 a v Teplicích umírá mladá žena, která podstoupila tehdy nezákonný umělý potrat. A není jediná. Četníci a vyšetřující soudce mají těžký úkol: zjistit fakta, o kterých se jinak jen šeptá.

 
Účinkují: Ivana Machalová, Zdeněk Maryška, Barbora Mošnová, Jitka Jirsová, Ivo Theimer, Jakub Žáček, Svatopluk Schuller, Ivan Řezáč, Aleš Procházka, Václav Knop
Komentář: Lucie Vavřičková ze Státního oblastního archivu v Litoměřicích
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 5. 2. 2020

Když Marie Hermannová zjistila, že čeká čtvrté dítě, propadla beznaději. Manžel neměl pravidelnou práci a rodina živořila. Jak to s nimi bude, až jich bude ještě o jednoho víc?

Situace v mladé Československé republice byla složitá. Vznik Československa většina lidí vítala, ale mnozí němečtí obyvatelé především v pohraničí jej vnímali jako prohru, což vyvolávalo napětí. Nedostatek potravin a pracovních příležitostí nejvíce komplikoval život těm nejchudším. Jako třeba manželům Hermanovým na Teplicku.

Doktor, nebo vrah?

Marie viděla jediné řešení v potratu, jenže takový zákrok byl nelegální. Když se nedovolala pomoci u svého lékaře, odjela tajně do Teplic a svěřila se do rukou doktora Ecksteina. Zemřela v bolestech několik dní nato 30. listopadu 1920 na otravu krve.

Pitevní protokol vyšetřovatelům nepomohl, zákrok byl podle něj neprůkazný. Kriminalistům ale lékařská praxe doktora Ecksteina od té doby stejně nedala spát. Ostatně proč by se mu také jinak v Teplicích říkalo „Engelmacher“ – andělíčkář? Navíc případů nápadně podobných tomu Marie Hermannové přibývalo…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související