Americký fotbal by měla být především společenskou událostí

30. květen 2018

Letos už zahájili šestou sezónu na Vysočině, přitom v Jihlavě hráči týmu Vysočina Gladiators působí teprve třetím rokem. Před tím vystřídali několik působišť. Aktuálně má tým 50 hráčů seniorské kategorie a 20 juniorů. O ženském týmu zatím neuvažují. Do studia přišel Ondrej Paulus a Martin Kulha.

Při každém zápase se snaží, aby si to fanoušci užili jako společenskou událost a to se jim také daří prostřednictvím fanshopu.„Když jdete po Jihlavě, tak můžete sem tam vidět naše mikiny, trička a to vždycky povzbudí,“ říká s radostí v hlase trenér Martin Kulha.

Na fotbalový trávník je nechtějí pustit

„Je to vždycky složitý, vždycky ti správcové mají takovou představu, že jim trávník zničíme. Ale když se dostaneme k tomu, že tam ten jeden zápas odehrajeme, tak je to v pohodě a není tam žádný důvod se obávat, že to nějak rozryjeme.“ vysvětluje hráč Martin Kulha.

Martin Kulha

Přitom hráči amerického fotbalu hrají v kopačkách, jako běžně hráči fotbalu. Zástupci Vysočina Gladiators si nedokáží vysvětlit, z čeho ty obavy pramení, ale prý jsou všude stejné a nejsou jediným klubem, který takové obavy řeší. „Je to možná i trošku strach z neznámého, protože ti správci neznají ten sport, a představují si to, že se tam budeme furt válet po zemi,“ dodává trenér Ondřej Paulus.

Ondřej Paulus

Správný hráč

Podle trenéra by měl být hlavně všestranný sportovec. „V americkém fotbale je mnoho pozic, tam může hrát kluk co má 170 cm a 80 kilo a může tam hrát kluk co má 195 cm a 130 kg, ale jde tam opravdu spíš o tu všestrannost, aby se nebál sportovat a byl disciplinovaný.“

Právě na zmiňovanou disciplínu často naráží u nových, mladých hráčů. „Kluci, kteří už zažili nějaký jiný sporty obzvlášť na vysoké úrovni, tak je to pro ně samozřejmost. Pro nové kluky, je vidět, že je to koníček, že přijdou, když můžou, nebo když chtěj a nepřipravují se tak dobře. Nechápou tu vážnost situace někdy,“ potvrzuje Ondřej Paulus. 

Úspěchy

Tým Vysočina Gladiators hrál dva roky nedaleko Chotěboře, kde téměř všechny zápasy v prvních dvou sezónách prohráli. Poté se přesunuly do Polné, kde se jim podařilo dostat až do finále ve kterém ale bohužel nakonec prohráli. Čtvrtá sezóna znamenala další změnu působiště. Hráči amerického fotbalu se přesunuli do Jihlavy, kde zápasy čtvrté sezóny vyhráli. Pátá sezóna na tom byla dost podobně, hráči se dostali až do finále bez prohry, bohužel nakonec ve finále podlehli soupeři.

Letošní sezóna pro Vysočina Gladiators není vůbec špatná, z pěti odehraných zápasů hlásí zatím jen jednu prohru. „Všichni chtějí vyhrávat, proto i chodí k nám do týmu, protože věděj, že tenhle tým dokáže vyhrávat,“ říká s hrdostí v hlase trenér Ondřej Paulus.

Spustit audio