Amatérských režisérů je na Vysočině málo. Pomáhají je vychovávat profesionálové

22. listopad 2019

V roce 2015 proběhl ve Stonařově první kurz ochotnické režie pod vedením herce a režiséra Horáckého divadla Jihlava Michala Junáška.

Setkal se s velkým ohlasem spolků z celé Vysočiny. Michal Junášek už bohužel není mezi námi. Stonařovští ochotníci ale na jeho počest v tradici pokračují. 

„Míša tehdy správně cítil, že režisérů, kteří by se věnovali amatérskému divadlu na Vysočině, není zase tolik,“ říká herec Petr Meissel, který převzal vedení kurzu po Michalu Junášovi. „Zahájíme krátkým hereckým rozcvičením se, pak přejdeme k práci s důrazem na slova ve větách, pak se budeme věnovat improvizovaným cvičením,“ popisuje své plány, a s úsměvem dodává, že budoucí režisérské talenty v řadách ochotníků pozná, má na ně oko. „Jsou tam typy, které vidím rád, a kteří mají potenciál,“ říká.

Kurzy amatérské režie, Stonařov

Divadlo se nedá stavět jen na intuici. Je spousta věcí, které se musí herec naučit

„Každý režisér tady zanechal zářez do pažby. Každý něco přinesl, něco nás naučil,“ říká stonařovský ochotník Ivo Toth. „Líbí se mi to. Ta řeč, technika, pohyby,“ pochvaluje si Jana Chalupová z divadélka Ivany Kozubové v Chotěboři. „Nedá se divadlo stavět jen na té intuici,“ dodává principál chotěbořského divadélka Václav Chalupa. To, že režisérské kurzy nesou své ovoce, potvrzuje i vedoucí stonařovských ochotníků Anna Dvořáková: „Jirka Chovanec, ten přijel dneska, založili v Humpolci Divadlo Za Komínem,“ říká.