Alena Řehořová: I člověk pečující o nemocného příbuzného by měl mít možnost odjet na dovolenou

8. duben 2014
Dobré odpoledne

Domácí péče je lidový název pro situaci, kdy se rodina stará o člověka, který vyžaduje celodenní péči, v prostředí, kde tento člověk žije. Může jít o dlouhodobě nemocného nebo o seniora se speciálními potřebami. Je to velice vyčerpávající činnost a nezřídka vyžaduje, aby se některý z členů rodiny vzdal zaměstnání.

Alena Řehořová připomíná: „Pokud jsou vztahy v rodině v pořádku, její členové se mezi sebou obvykle dohodnou a v péči se střídají.“ Péče, obzvláště o nepohyblivé lidi, bývá velmi náročná a vyžaduje veškerou pomoc při oblékání, podávání jídla i osobní hygieně.

Rodina má nárok na příspěvek na péči, o který by však měla žádat nemocná osoba. Ta už toho často není schopná, proto Integrované centrum sociálních služeb v Jihlavě nabízí pomoc i s vyplňováním formulářů, které jsou pro žádost potřeba.

Jednou ze služeb, kterou Integrované centrum sociálních služeb poskytuje, je provoz Denního stacionáře Domovinka. Je v provozu od půl sedmé do osmnácti hodin, takže pro pečující osoby není vždy nutné přestat chodit do práce. Na druhou stranu Alena Řehořová připouští, že každého nemocného do stacionáře přijmout nemohou: „Ten člověk musí být alespoň trochu mobilní, aby bylo možné ho každý den přepravovat po městě.“

I člověk, který se stará o svého blízkého, může být brzy vyčerpaný nebo sám potřebuje déle trvající zdravotní péči, má mít možnost si od této náročné služby odpočinout. Integrované centrum Jihlava proto plánuje takzvanou odlehčovací službu, aby i pečující lidé mohli odjet na dovolenou, do lázní nebo na plánovanou operaci. „Budou to nějaké vyčleněné prostory, kde bychom po určitou dobu pečovali o hodně závislé osoby, o které se pečuje doma. Obvykle by tato doba neměla přesáhnout tři měsíce,“ dodává Alena Řehořová.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.