Aktuální demografická data z Izraele

4. listopad 2012

Židé neslaví nový rok poslední prosincový den, ale podle vlastního kalendáře 1. dne hebrejského měsíce tišri, který podle občanského kalendáře připadá každý rok na jiný den v období září a října. Při příležitosti židovského nového roku izraelský Ústřední statistický úřad pravidelně publikuje aktuální demografická data. Výběr z nich, dokumentující mimo jiné náboženské aspekty života v židovském státu, jsme připravili v následujícím příspěvku.

Letos v září měl Izrael 7 933 000 obyvatel, z nichž téměř 6 miliónů tvořili Židé. Arabská populace čítala 1 636 000 osob. Více než 318 000 lidí se hlásilo ke křesťanství nebo bylo bez vyznání a v Izraeli též pobývalo přes 200 000 zahraničních dělníků.

Pro srovnání dodejme, že jestliže v Izraeli žije na 6 miliónů Židů, představuje to přibližně 44 % židovské populace na světě. Ta celkem čítá přibližně 13 700 000 osob.

Nejvíce Židů mimo Izrael žije v Severní Americe, především ve Spojených státech – celkem 5 650 000. Více než milión Židů je občany evropských států.

V Jižní a Střední Americe má svůj domov téměř 400 000 Židů a v Austrálii a na Novém Zélandě 115 000. Nejméně se jich nachází v Asii a Africe - necelých 100 000.

Plných 73 % izraelských Židů se zde již narodilo. V roce 2011 se v Izraeli narodilo 166 296 dětí a ve stejné době se sem přistěhovalo 16 892 osob. Nejvíce jich přišlo z Ruska.

Zajímavé jsou údaje týkající se židovského náboženského života v Izraeli. V zemi je na 10 500 synagog, z nichž přibližně polovina je označována za „charedi“ – ortodoxních. Přibližně půldruhého miliónu Izraelců se zde účastní bohoslužeb a zajímavé jsou i k tomu se vztahující podrobnější údaje:

Synagogu během roku navštíví 72 % Izraelců starších 20 let, z toho 23 % denně a dalších 25 % pravidelně o šabatech a dalších židovských svátcích. Pouze na židovský Nový rok Roš ha-šana a Den smíření, Jom kipur, přichází do synagog 11 % dospělé izraelské populace a dalších 16 % Izraelců jen při zvláštních příležitostech, zejména rodinných oslavách.

Mnohé synagogy slouží ovšem i jako vzdělávací a komunitní centra. Takových, které připravují nejrůznější programy pro celé rodiny, ale též specializované aktivity jen pro muže, ženy a děti, je v Izraeli na 800. Zvláštní oblibě se těší společné studium náboženských textů judaismu v předvečer šabatu, které podle předem daného rozvrhu sdílí velké množství synagog po celé zemi.

V Izraeli existuje jak státní vzdělávací systém náboženský a nenáboženský, tak zde působí i samostatné školy ortodoxních Židů. Souhrnné údaje přitom ukazují, že z více než 900 000 izraelských žáků a studentů základních a středních škol se v uplynulém školním roce plných 73 % účastnilo nějakého typu náboženské výuky. V drtivé většině se tak dělo ve státem zřizovaných školách, ale téměř 17 % dětí a studentů navštěvovalo též striktně náboženskou výuku v chederech a ješivách.

Kdo navštívil Izrael, ví, že je zde víra živá. A jak vidět, statistiky to jen dokládají.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio