AKTUÁLNĚ: Za dva dny dvě nehody na železnici. V Havlíčkově Brodě a Jihlavě

27. únor 2019 10:50

Drážní inspekce vyšetřuje dvě železniční kolize. V úterý se nejprve na hlavním nádraží srazila posunovaná lokomotiva s vagony osobního vlaku.

O den později, ve středu ráno v Havlíčkově Brodě se srazily dvě lokomotivy.

Jihlava

Do stojícího osobního vlaku narazila posunovaná lokomotiva s dvěma vagony. Nehoda se stala v úterý po poledni. Zabývala se jí policie a dál ji vyšetřuje Drážní inspekce. Novinářům to dnes řekla mluvčí policie Jana Kroutilová. Dechové zkoušky vyloučili, že by odpovědní drážní zaměstnanci pili alkohol, dodala.

Zřejmě překročená rychlost

Posunovaný díl podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala zřejmě překročil tolerovanou rychlost pět kilometrů v hodině. Při nárazu se zranili dva cestující v osobním vlaku. „Pravděpodobně se narazili o sedadlo ve vlaku. Škoda nevznikla,“ řekl Drápal. Příčiny kolize zatím inspekce nezná. Na místě byla ověřena funkčnost brzd, které byly v pořádku „Nicméně bude ještě provedena komisionální zkouška, aby se zjistil technický stav vlaku,“ řekl Drápal.

Havlíčkův Brod

Ve středu ráno, krátce před devátou hodinou se v Havlíčkově Brodě srazily dvě lokomotivy, resp. posunovaný díl s nákladním vlakem. „V důsledku této mimořádné události došlo ke srážce posunového dílu a nákladního vlaku. Ani jeden vlak přitom nevykolejil. Celkově byly na místě nehody škody odhadnuty na více 1,5 milionu korun,“ řekl Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

Další nehoda na Žďársku

Drážní inspekce se na Vysočině zabývá také případem jízdy vlaku bez strojvedoucího ve Velkém Meziříčí na Žďársku z 19. února. Ve vlaku tou dobou bylo 11 cestujících, nikomu se nic nestalo. „Na závěry je ještě brzy, věc se stále vyšetřuje,“ řekl Drápal. Už dříve uvedl, že vlak měl technické problémy, kvůli nimž strojvedoucí vyšel vlaku, aby se je pokusil opravit. Následně se vlak samovolně rozjel. Zastavil sám po několikakilometrové jízdě.

autor: Milan Kopecký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související