Aktualizujeme: Hromadná nehoda desítek vozidel u Žebráku uzavřela dálnici D5

20. leden 2022 12:30

U středočeského Žebráku ve čtvrtek krátce před polednem došlo na dálnici D5 ve směru na Prahu k hromadné dopravní nehodě. Jak informovali středočeští hasiči na svém twitteru srazilo se deset nákladních a patnáct osobních aut. Na místě je pět raněných, míří tam i vrtulník a záchranáři aktivovali traumaplán.

D5 byla před sedmou hodinou večer plně průjezdná ve směru na Plzeň, informovala policie. Od 22:20 byla zprovozněna zcela.

17:30 Na místě zůstalo deset nákladních a pět osobních aut z původních 36 havarovaných. Hasiči odstraňují následky nehody, za pomoci těžké techniky od sebe odtrhávají nabouraná vozidla. 

16:00 Ve směru na Plzeň je dálnice průjezdná jedním jízdním pruhem.

13:40 Dálnice bude neprůjezdná až do večera, možná až do pátku. „Vyproštění havarovaných aut a kamionů a plné uvolnění dálnice nelze očekávat dříve, než dnes kolem osmé hodiny večer,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

13:05 Podle záchránářů je na místě šest zraněných osob. Jedna osoba ošetřena a ponechána na místě. Tři osoby s lehkým zraněním transportovány pozemní cestou do nemocnice Hořovice a FN Motol. Dvě středně těžce zraněné osoby letecky transportovány do FN Motol.

12:50 Policie uzavřela D5 i směrem na Plzeň. 

12:45 Policie upřesnila počty aut, na 150 metrovém úseku se srazilo 16 nákladních a 20 osobních aut. 

Zatím není zcela jasné, kolik aut se na místě srazilo. Středočeští hasiči informují o deseti nákladních a patnácti osobních autech, policisté na twitteru mluví o asi čtyřiceti vozidlech.

„Havarovaná vozidla jsou ‚rozeseta‘ na zhruba 150metrovém úseku dálnice,“ doplnili policisté.

Podle mluvčí středočeských záchranářů Petry Homolové je na místě nejméně pět zraněných. „Všichni by měli být venku z aut. Zatím podle prvotních informací je na místě pět zraněných osob,“ řekla Radiožurnálu.

Na místo míří pomoc i z Plzeňského kraje. Jak informoval mluvčí hasičů Petr Poncar, „na místo míří jednotka z Rokycan a JSDHO Zbiroh“.

autoři: pj , krk | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio