Akce starožitnost. Na stopě pokladu ukrytého za nacistické okupace

Kriminalisté na stopě pokladu ukrytého za nacistické okupace. Žádný zločin, žádný pachatel, přesto pátrání po historické památce nevyčíslitelné hodnoty vstoupilo do dějin české kriminalistiky a stalo se v polovině 80. let 20. století světovou událostí.

Autor projektu: Bronislava Janečková
Účinkují: Marek Holý, Zdeněk Maryška, Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, Martina Delišová, Jiří Štěpnička, Ladislav Frej
Vypráví: Emil Hruška
Dramaturgie: Dimitrij Dudík
Hudba: Petr Šplíchal
Natočeno: 2016

Všechno začalo v červnu 1984, když československému velvyslanci ve Vídni nabídl Danny Douglas zvláštní obchod: pokud mu stát umožní pátrat na území Československa po ukrytém pokladu po nacistech a starožitnost pak vyvézt ze země, zaplatí pět milionů rakouských šilinků.

Ministerstva se nestarají

Naše úřady reagovaly rozpačitě, případ si čtyři měsíce přehazovaly. Nakonec ministerstvo vnitra pověřilo specializovaný odbor objasňování kriminálních případů obtížně zařaditelných podle zákona. Pátrání se ujali kapitáni Josef Čmolík a Miroslav Dvorský a major František Maryška.

Od října 1984 se případ odvíjel ve dvou rovinách: s Douglasem se jednalo o podmínkách, paralelně probíhalo tajné pátrání. Kriminalisté se jednání s Douglasem účastnili inkognito. Podařilo se třeba zjistit, že předmět býval známý, že na něj existuje kupní smlouva ze 13. století nebo že by dnes měl být ukrytý asi 100 km od Norimberka.

Rok marného pátrání

Pátrali v archivech. Rok úředníci oddalovali podpis smlouvy s Douglasem. Všechno marné. Smlouva se měla podepsat v listopadu 1985 v Karlových Varech. Místo vybral sám Douglas, a to kriminalisty přimělo pátrat v okolí. Jedním z možných míst byl i Bečov, sídlo rodu Beaufort-Spontin.

Hraniční kontrola potvrdila, že v lednu 1985 na jeden den překročil hranice u Rozvadova Max von Croy, zeť Beaufort-Spontina. Archivářka pak v knize Antona Gnirsche Topografie uměleckých památek v Československu našla, že by se na zámku Bečov měla nacházet románská skříňka na relikvie sv. Maura.

Nález století

Šlo o čas. Kriminalisté s týmem hledačů s krumpáči a detektory kovů vyjeli na Bečov. Hledalo se venku i uvnitř. Objev byl učiněn 5. listopadu večer. Do podpisu smlouvy s Douglasem už moc nezbývalo. Relikviář sv. Maura byl označen za nález století.

Hledání relikviáře bylo pro kriminalisty mimořádným případem. Nikdo nebyl zatčen, nikdo nebyl odsouzen. Ale na konci zůstala nádherná památka. Zločinem by bylo nechat ji za souhlasu ministerských úředníků vyvézt ze země za zlomek její skutečné hodnoty. Přečtěte si pábitelské vzpomínky na nález od majora Františka Maryšky.

 

autoři: Bronislava Janečková , rota , Emil Hruška
Spustit audio