Advent je přelomová doba. Tam veškerou svou výzdobou vytváříme přání, co se zase má dít příští rok

22. listopad 2021

Zahradnická radioporadna se zahradním rádcem Františkem Hlubockým. Už se těšíme na jaro? „Na hezký podzim, který už začíná.“ Je listopad přelomovým obdobím pro zahrádkáře?

Skončilo léto a pomalu se na nás blíží zima. První zimní měsíc máme sice před sebou, ale už brzy začíná Advent. A to je přelomová doba.

V místnosti, kde sedíme na Štědrý večer, by vždy měla být nějaká rozkvetlá květina v květináči. Je to krásná symbolika.
František Hlubocký, zahradní rádce

Tam se veškerou výzdobou vytváří jednak přání, co se zase má dít příští rok, a snažíme se to zároveň pojistit. Proto se všechno na adventních výrobcích připomíná.

Zeptám se ale na setí a sázení. Je možnost ještě v tomto období?

Práce šlechtí a nikomu nezaškodí, když se půjde chvíli vyvětrat na zahradu, než začne mrznout. Ale rád bych se zmínil o pozdních podzimních výslech.

Čtěte také

Není to příliš známo, ale využívá to normální vlastnosti rostlin. Protože většina rostlin letniček dala své květy a vytvořila semena před zimou a ta se vysypala.

Leží na zemi a chystají se na jaro. Takže zahradníci to také využívají. V rychlosti zmíním jen několik zelenin, které jsou úžasné, když si je vysejeme na podzim. Je to obyčejná mrkev, petržel, špenát, polníček kozlíček, ale také cibule. Málokdo ví, že semenačka cibule se také dá set na podzim. Ale teď se sází takové malé cibulky. Sazečka se jim říká.

Skoro jedno jaká odrůda, ale jsou speciálně zimní. Teď, když je nasázíme malinko hlouběji do země, než když se to dělá zjara, tak se velice brzy na jaře dočkáme krásných, naťových, mladých, šťavnatých, zelených cibulek, plných vitamínů.

Je úžasné, že jsou i kvetoucí rostliny v tomto období. Třeba čemeřice.

Ano, čemeřice neboli vánoční růže. Je to už pozapomenutá prastará zahradnická rostlina. Ona má velkou výhodu a řekněme ještě před druhou světovou válkou ji zahradnici využívali.

Čtěte také

Doktor Větvička říká, že botanici se hádají, jestli je to poslední kvetoucí rostlina tohoto roku nebo první kvetoucí rostlina nového roku.

Ona má totiž připravena poupata a zahradníci je začátkem prosince dávali do květináče, přenesli čemeřici do takového lehce zatopeného místa a ona vykvetla. Na štědrovečerní stůl byla krásná, bíle rozkvetlá. A se říká v místnosti, kde sedíme na Štědrý večer, vždy by měla být už nějaká rozkvetlá květina v květináči.

Je to krásná symbolika. Ať to je bazalka, brambořík nebo to bývala i ona čemeřice v květináči v prostředku stolu, tak symbolizuje u zahradníků takovou trvalost. Protože ona odkvete, ale dá se pěstovat dál zase bude dělat radost. A trvalost štěstí a radosti si přejeme každý.

vánoční kaktus

Celou zahradnickou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.