Adrenalin, ale i fyzická dřina. To je pravá bikeřina

18. červenec 2018

Petr Palík před lety založil se svými přáteli občanské sdružení Třebeach Crew a začali provozovat BIKEPARK za plaveckým areálem Laguna.

Ježdění na takzvaných MTB kolech je nejen fyzická dřina a adrenalin, ale i životní styl.  Člověk se díky tomu cítí stále mladistvě. „Je mi 37, ale vypadám na patnáct,“ usmál se v Dobrém dopoledni Petr Palík.

Ve sdružení je aktuálně 30 členů, což Petra Palíka lehce mrzí. Chybí jim mládež, která nepřichází. Letos se proto snaží i za pomoci grantu od města. Vybudovat skill centra pro ty nejmenší, aby přilákali děti i jejich rodiče. Cílem je si společně užívat volné chvíle právě v místním bikeparku.

Co je nejdůležitější?

Nepodceňovat přípravu, být v dobré kondici a mít chrániče. Zároveň se vyvarovat případným chybám při jízdě na kole. „Když jsou někde kořeny, tak aby tam člověk zbytečně nešlapal v těch kořenech,“ čímž by mohlo rychle dojít k úrazu.

Nejslavnější biker

Asi nejznámějším zástupcem tohoto sportu je Tomáš Zejda, rodák z Třebíče, kterému nikdo neřekne jinak než Leader. Jako jeden z mála Čechů se podíval na nejslavnější akci tohoto druhu ve světě – Red Bull Rampage.  

Správný biker by měl mít přilbu a kolo v dobrém stavu

Mladí kluci, kteří tento nový sport provozují, nestíhají nic jiného. Třebíčský spolek má členy od osmi let, ti starší se jim věnují. „Aby si mohli zajezdit, musí o víkendu brigádničit,“ přidal host Dobrého dopoledne, který do světa tohoto sportu a životního stylu začíná zasvěcovat i svého dvouapůlletého synka. „Pokud máte možnosti dětem koupit kolo nebo odrážedlo, tak není problém bikepark navštívit,“ vysvětluje Petr Palík.

„Čím dříve dítě začne, tím rychleji si techniku jízdy osvojí i v oblasti běžné cyklistiky. Nemusíte mít strach, nebezpečí zde nehrozí, pokud dodržujete pravidla a máte ochranné prvky,“ dodal na závěr.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.