Adolescenti tvoří naši budoucnost, přesto na ně zapomínáme

23. červenec 2018

Nízkoprahová zařízení jsou určena dospívajícím adolescentům, aby měli prostor, kde se mohou realizovat ve svých potřebách. Jedná se tedy o snadno dostupné zařízení, které nabízí bezplatně potřebnou službu bez administrativních a jiných překážek.

Dalším důležitým faktorem je anonymita klientů. „Hledáme vlastně to, proč nás navštívil a proč nás vyhledali,“ vysvětluje host Dobrého dopoledne Miroslava Habásková, vedoucí nízkoprahových zařízení při Oblastní Charitě Havlíčkův Brod.

V očích veřejnosti jsou často „nízkoprahy“ vnímány jako místa, která navštěvují děti problémové nebo se závislostí. Každý klub je jiný a od toho se odvíjí i klientela. Dalším faktorem, který to ovlivňuje je místo, kde se zařízení nachází.

V této oblasti dost pomáhá mapování města. Ideální je v této oblasti terénní sociální pracovník, kterého si ale aktuálně nemohou dovolit. Procentuálně je častěji navštěvují děti ze sociálně slabších rodin. „Ale mám zkušenost i s tím, že přichází dobře situovaní klienti, nechybí jím de facto nic, ale i přesto mají důvod k nám přijít a něco hledají,“ dodává Miroslava Habásková

Těhotenství, problémy s drogami, šikana, domácí násilí, pokusy o sebevraždu - i s tím se setkávají pracovníci nízkoprahových zařízení. Vše se snaží důkladně prověřovat, sledovat a následně podle svých poznatků jednají.

Rodiče

Doba je uspěchaná a rodiče nemají čas plnit funkci rodiny a trávit společně volné chvíle.  „Samozřejmě nemůžu mluvit nikomu do svědomí, to si asi každý rodič musí do toho svědomí sáhnout sám, jak to má nebo nemá. Ale z mého pohledu a mé praxe je to opravdu nejenom o tom nedostatku, ale i občas o té pohodlnosti,“ tvrdí Miroslava Habásková a dodává: „Já tomu říkám výchova penězi. Je to rozhodně jednodušší dát dítěti nový iPhone, který jej dostatečně zabaví, než si s ním jít povídat o tom, co bylo ve škole nebo o tom, co bude o prázdninách, atd.“  Rozhodně tím, ale nechce kritizovat rodiče.

Spustit audio