Adina Mandlová způsobila v Dyjičce u Telče pořádný rozruch. Přijela namalovaná a v kalhotách

Slavná a trochu kontroverzní předválečná a poválečná herečka Adina Mandlová měla vztah k Vysočině. Jeden z jejích manželů byl z Dyjičky u Telče. Jmenoval se Josef Kočvárek a narodil se v roce 1915. Po Mnichovu odešel do západních armád, po válce se ale vrátil a patrně náhoda tomu chtěla, že potkal Adinu.

Rodný dům vojáka, který po přijal anglické jméno Joseph Knight, Josefa dnes nepřipomíná. Patří přímému příbuznému Miloši Křížovi. „Můj otec byl jeho bratranec,“ říká a pokračuje začátkem příběhu se slavnou herečkou. „Přivedl si sem tu budoucí nevěstu Adinu Mandlovou, která se chtěla dostat do Anglie a tak ho využila,“ myslí si.

Psal se rok 1947, kdy občan Velké Británie poznává svou nevěstu. Vše se odehrálo v baru, kde se strhla rvačka. Kočvárek zachoval chladnou hlavu, vyvedl herečku ven a tím si získal její přízeň. Alespoň tak o tom píše Radek Žitný v knize Obžalovaná Adina Mandlová.

Rodný dům Josefa Kočvárka
Rodný dům Josefa Kočvárka

Rozruch na vsi

Později svou nevěstu přivezl ukázat do Dyjičky. „Byla to dáma vyššího světa a podle informací od naší chodící kroniky paní Brtníkové ze Stranné měla přijet namalovaná a v kalhotách. To tehdy nebylo běžné, aby ženy na vesnici chodily v kalhotách,“ dodává s úsměvem starosta Milan Opravil.

Miloš Kříž a Milan Opravil, Dyjička

Josef Kočvárek byl podle dostupných informací v Dyjicích ještě minimálně jednou. „Asi před 43 lety, prý měl kardiostimulátor a už měla proběhnout výměna. Odletěl ale kamsi do tropických oblastí a pak asi za rok zemřel,“ dodal starosta.

Anglie a Francie

Josef Kočvárek je vedený v evidenci nejenom britské, ale i francouzské armády. „Ve Francii měl funkci mechanika, v Británii je veden jako letecký inženýr. Ve Francii je uvedená hodnost četař, v Británii pak seržant. Později byl povýšen na rotného a zřejmě in memoriam až na podplukovníka,“ vysvětlil Zdeněk Sadecký z Czech Spitfire Clubu.

Manželství vojáka s herečkou trvalo jen krátce, ostatně jako řada dalších vztahů Mandlové.

Josef Kočvárek zemřel v roce 1979.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.