The Action New Generation: Multimediální show o silniční bezpečnosti

19. prosinec 2017

Mladí řidiči jsou na silnicích tou nejrizikovější skupinou. Právě proto před 13. lety vznikl projekt The Action New Generation, aby začínající motoristy varoval. Hodinová multimediální show kombinuje záběry stylizovaných dopravních nehod s autentickým vyprávěním záchranářů, hasičů, ale také samotných účastníků kolizí.

Jedním z nich byl motorkář Štěpán Hyka, který po nehodě skončil na vozíku. „Jsem 14 let po těžké motonehodě na invalidním vozíku. Pamatuji si jen dvě tupé rány. První byla, když se moje tělo zastavilo o to betonové přehrazení a ta druhá, když se zastavila motorka o mě.“

Čtěte také

Příběh pokračoval v nemocnici, pak v rehabilitačním ústavu a po několika měsících návratem domů. Realita byla ovšem diametrálně odlišná od té, kterou Štěpán znal před nehodu. A právě osobní prožitek a emoce, které vyvolávají, mají mladé řidiče odradit od riskantního chování, které jim může nevratně změnit život, dodává šéf BESIPu Martin Farář.

„Tohle na těch studentech zanechává jednoznačně pozitivní efekt, že si zapamatují, že ta situace, ve spojitosti s alkoholem, drogami, s vysokou rychlostí, nevěnováním se řízení a s tím vším, co je pro tu konkrétní cílovou skupinu, tzn. „mladý začínající řidič“, právě tím největším rizikem na silnicích.“

Nejen ukázka z videa a příběh zraněného motorkáře, ale taky slova hasiče Marka Hořínka mají varovat mladé řidiče. „Možná si teď řeknete, že tenhle příběh je pro vás zbytečný, že se vám to nikdy nestane, ale je vás tady tolik, že se s vámi klidně vsadím, že minimálně jeden z vás bude v záchrance nebo na silnici ležet taky. Tak se mějte hezky.“ Loučil se se studenty hasič, který téměř každý den vidí následky nebezpečného chování řidičů na českých silnicích.

autor: Jan Pastor
Spustit audio