Abyste se na své motorové zahradní pomocníky mohli spolehnout, nepodceňujte palivo

10. červenec 2021

Máte doma sekačku, křovinořez, vyžínač nebo řetězovou pilu s klasickým spalovacím motorem? Spolehlivost těchto zahradních pomocníků je dána správnou údržbou, ale i palivem. Starý benzín Vás mnohdy zavede k návštěvě servisu. To je podle servisního technika Michala Zbráše v Plzni na Roudné jedna z nejčastějších závad. 

Závady jsou ovlivněny bio složkou v palivu. Zanáší se palivový systém, dochází ke korozi - i během jednoho měsíce - u karburátorů, to je nejčastější závada. Tvrdnou membrány. U laciných strojů, koupených v super a hyper marketech, může bio složka v benzinu - fenol-ethanol dokonce hadičky s palivem rozpustit, a také naleptat nekvalitní plastové nádržky na palivo těchto strojů.

Palivo by se také nemělo uchovávat v obyčejných plastových lahvích, protože dovede rozpouštět vnitřní stěny lahví a v kombinaci se starším palivem např. v zahradní sekačce nebo křovinořezu tento sliz zanese karburátor. A vyčistit z něj tuto směs je otázka i dvou až tří hodin.

Lepší je kupovat čerstvý benzin

Pokud používáte Natural 95, určitě benzin měňte. Nebudu tomuto palivu raději říkat benzin, ale Natural 95. Od natankování ho používejte maximálně měsíc a do palivové nádržky dejte opravdu jenom takové množství, které na práci spotřebujete, říká Michal Zbráš.

Co se týká aditiv, je to různé. Ne všechna dobře fungují. Nemohu jmenovat to, které máme ověřené kvůli reklamě. Ale hodně napoví, že výrobce tohoto aditiva udává až rok záruku na ošetření paliva tímto aditivem.“ Nejlepší zkušenosti jsou se 100oktanovými benziny. Pokud jsou používány od začátku, závady jsou minimální.

Nejčastější závady

Častou chybou je používání hodně opotřebovaných sekacích a řezacích nástrojů – např. nožů. Často jsou tupé, nevyvážené. Tím jak vibrují, poškozují motory, uvolňují šrouby. Špatně to působí i na obsluhu, ruce dostanou více zabrat. Když někdo přejede sekačkou na trávu kámen nebo kořen, tam hrozí vážné poškození hřídele motoru a opravy jsou poměrně drahé, varuje technik.

U elektrických pomocníků na 230 V (sekačky, vyžínače) záleží na výrobci. U značkového je potřeba dodržovat maximální dobu použití, a pak stroj nechat vychladit. U laciných strojů ze supermarketů, dobu určenou pro práci ještě zkrátit a nechat pořádně vychladnout. „Jinak vyhřejeme kluzná ložiska. Při jednoduché závadě je mnohdy nemůžeme opravit. Nejsou náhradní díly, protože je nikdo nedodává,“ uzavírá Michal Zbráš.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio