80 tisíc etiket od sýrů se vejde do jedné knihovny. Jaromír Lebl je sbírá od dětství

7. září 2022

Když jako dítě ochutnal maďarský čokoládový sýr s Mickey Mousem, chtěl si etiketu nechat a přidat ji ke sbírce, kterou krátce předtím založil z obalů sýrů ze Želetavy.

Tak začíná příběh člena Klubu sběratelů kuriozit Jaromíra Lebla z Jihlavy, který do dnešních dnů sesbíral na 85 tisíc sýrových etiket. Kolik taková sbírka zabere místa? „Když nepočítám krabičky, tak jsou to dvě, tři skříně odshora až dolů, taková větší knihovna,“ přibližuje rozměry své sbírky sýrových etiket jihlavský sběratel.

Pečlivě roztříděné

Svoje etikety má spočítané a pečlivě roztříděné, celkem vlastní nálepky od sýrů z 92 zemí z celého světa. Od stejného výrobku mívá několik etiket, které se liší motivem, písmem nebo gramáží sýra a lepí si je do speciálních sešitů.

„Některé státy mi chybí, ale třeba u Nového Zélandu a jižní Afriky mám druhý nejvyšší počet etiket mezi českými sběrateli. Francie tvoří třetinu mojí sbírky, mám toho asi 27 takových sešitů,“ ukazuje silný blok plný archů.

Nakupuje a ochutnává

Na každé cestě do zahraničí nakupuje i ochutnává „Když už tam člověk jede, tak ochutná, to mu nedá. Ve Francii je to obřad, to pojídání sýrů, to dají na talíř šest druhů sýrů a člověk ani neví, co jí. Ale tam jsou dobré všechny,“ směje se pan Jaromír.

Nejraději má sýr s příchutí popela: „Ten je takový zajímavý. A jinak mám nejraději tvrdé sýry, ementály, uzený sýr nebo sýry typu gouda.“

Burzy, výměny…

Sýrové etikety získává na burzách výměnou nebo v dřívějších dobách žádostmi přímo u firem, i těch zahraničních. Pokud od výrobce přišlo nálepek více stejných, měl možnost měnit je na burzách kus za kus, českou za českou, zahraniční za zahraniční.

V Klubu sběratelů kuriozit, která burzy pořádá, je Jaromír Lebl vedoucím skupiny sběratelů sýrových etiket. Každý rok vyhlašují anketu o nejkrásnější etiketu, hlasuje se vždy od listopadu do února. Anketa o nejkrásnější sýrovou etiketu se pořádá každý rok. Na webových stránkách Klubu sběratelů kuriozit se do ní už brzy můžete zapojit i vy. Hlasování probíhá od listopadu do února.

Spustit audio

Související