8. května zůstanou větší obchody zavřené. Zmatky kritizují někteří obchodníci i politici

7. květen 2017
Zprávy z

Zatímco na Svátek práce jste si mohli nakoupit v každém obchodě, 8. května zůstanou ty velké zavřené. Nekoupíte si jídlo ani elektroniku. Od minulého října nesmí ve vybrané svátky otevírat obchody s nákupní plochou větší než 200 čtverečních metrů.

Obchody, které prodávají zboží na ploše větší než 200 metrů čtverečních, musí mít od loňského roku v určité dny zavřeno. Podle odpovědí Pražanů je ale jasně vidět, že málokdo jasně ví, jaké dny to vlastně jsou. Protože zatímco na svátek práce zůstaly obchody otevřené, 8. května v nich nenakoupíte.

Zmatky vysvětluje Renáta Burianová, předsedkyně odborového svazu pracovníků obchodu, která se na přípravě zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě podílela. „Chtěli jsme, aby tam byly křesťanské svátky. Pak jsme vycházeli z toho, aby to byly významné svátky pro Českou republiku,“ popsala Burianová.


KDY JE ZAVŘENO?
Obchody definované zákonem musí mít zavřeno: 1. ledna, na Velikonoční pondělí, které letos připadlo na 17. dubna, 8. května, 28. září, 28. října a oba svátky vánoční. Na to, jak zákony dodržují, se Obchodní inspekce zaměří i na Den vítězství.

„Kontroly budou pokračovat i v podobném rozsahu 8. května. Česká obchodní inspekce ze zákona za porušení může uložit sankci až 1 milion korun a v případě opakovaného prohřešku až do výše 5 milionů korun,“ říká mluvčí Jiří Fröhlich.

Se zákonem, o kterém se vedly dlouhé pře a diskuze nesouhlasí mimo jiné Česká hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu. Společně s několika senátory podali loni v prosinci stížnost k Ústavnímu soudu. „Ústavní stížnost je na Ústavním soudu. Stále čeká na přidělení ústavního soudce a na vzetí do programu,“ říká prezidentka svazu Lenka Nováková.

Odpůrcům zákona přijde, že je diskriminační vůči obchodníkům a obchodním řetězcům operujícím na ploše větší než 200 metrů čtverečních. Navrhovatelé zákona ale argumentují tím, že chrání zaměstnance, kteří byli předtím nuceni o svátcích pracovat. Podle údajů od samotných obchodníků přijdou každý zavřený svátek o miliony korun.

autor: lam
Spustit audio