65 let brázdí hladinu. Loď Horácko původem z Rakouska oslavila narozeniny

Také lodě mají narozeniny, a ve velkém je oslavila loď Horácko, která vozí výletníky po Dalešické přehradě. 

Loď z dnešním označením Horácko poprvé vodu okusila v roce 1957 v Rakousku. Od té doby se změnila jen minimálně.

Rakousko a řeka Labe

„Loď se narodila v rakouských loděnicích ve městě Korneuburg,“ říká kapitán Milan Jahoda s tím, že to bylo v roce 1957. Brzy poté loď převezli na jezero Millstättersee, kde s výletníky plula na okružních plavbách až do roku 2003, kdy přesídlila na jezero Altausserse. 

Do České republiky se dostala v roce 2009 a plula po Labi pod jménem Porta Bohemica, v překladu brána Čech. Její poslední stěhování nastalo v roce 2011. „Loď se vydala nejdříve po Labi do Chvaletic, potom na podvalníku putovala na Dalešickou přehradu,“ popisuje Milan Jahoda.  

Minimální změny

Za celých 56 let se loď, která až na Vysočině dostala jméno Horácko, změnila jen minimálně. „Nebyla horní paluba v tom prvopočátku. Otevřená paluba byla dole vzadu,“ říká kapitán lodi s tím, že loď samozřejmě procházela a prochází pravidelnou údržbou. 

Loď Horácko na Dalešické přehradě slaví 65. narozeniny

Po Dalešické přehradě loď od roku 2011 pluje mezi přístavišti Kramolín a Koněšín se zastávkami v Dalešicích, Hartvíkovicích a Třesově. Nádrž díky přečerpávacím cyklům elektrárny nezamrzá, a loď tak může vyplouvat i v zimě, kdy je ale trasa zkrácená.

Narozeniny

Své narozeniny oslavila loď Horácko výletní plavbou, které se zúčastnilo asi padesát lidí. Mnozí lodi přinášeli dárky. „Manžel s dcerou vyrobili parníček, já jsem namalovala kamínek,“ říká žena, která s rodinou přijela z Brna. 

Mezi dalšími dárky pak byl například hrnek s fotografií lodi Horácko, dárkový klíč ze spřáteleného přístaviště v Hodoníně, ale i dvoustránková báseň. Provozovatelé také nechali upéct velký dort, který při oslavě rozkrájeli pro všechny cestující.  

Spustit audio

Související