600 tisíc korun. Tolik lidé přispěli na pomoc povodní zasaženému okolí Brtnice

20. srpen 2018 06:20

První červnový den se přes Brtnici poblíž Jihlavy přehnala rychlá povodeň. Kromě města zasáhla okolní obce Příseku a Jestřebí. Peníze na speciální účet darovali jednotlivci i firmy.

„Už jsme rozdělili 200 tisíc korun, dali jsme to těm, kteří potřebovali co nejdříve hotovost. K tomu jsme jim dávali peníze z rozpočtu. Zbytek se bude rozdělovat ve spolupráci s předsedy osadních výborů,“ řekla Českému rozhlasu starostka Brtnice Miroslava Švaříčková (ODS).

Na 1. červen roku 2018 nikdy nezapomene ani rodina paní Pavlíny Vackové. „Čekají nás práce, kam se tady člověk podívá. Měli jsme tu odborníka, ta chalupa je kamenná. Podle odhadu to může vysychat až patnáct let.“

Metr deset vody

„Když se tady podíváte po dvoře, tak vidíte věci, které byly vyplaveny. V té světnici bylo metr deset vody, a když se ta vody valila ven, tak vzala, co bylo lehké,“ popisuje Pavlína.

První přišel šok z toho, co se stalo, pak podle Pavlíny přišlo odklízení bahna. „Po dvou a půl měsících jsme v nějakém provizorním stavu.“

Bezprostředně po bleskové povodni se podle paní Pavlíny ukázala skutečná sounáležitost lidí. Na pomoc přicházeli známí, dobrovolní brigádníci i rodina.

autoři: Izabel Dearditio , mik
Spustit audio