60 let oslavil Severáček koncertem. Zpívaly tři generace členů sboru

20. květen 2018

Mezinárodně oceňovaný pěvecký sbor Severáček slaví 60 let od svého založení sbormistry Jiřinou a Milanem Uherkovými. Na jevišti libereckého Šaldova divadla proto zazpívali současní členové dětského sboru společně s těmi bývalými, dnes už dospělými. 

 Koncert měl obrovský úspěch, obecenstvo dlouho tleskalo a na konci vstávalo. Nechyběly zástupy gratulantů, pugéty květin nebo dort. Za Severáček je přebírala současná sbormistryně Silvie Pálková, pro kterou jsou zakladatelé sboru, manželé Uherkovi, vzorem.

„Oni asi netušili, před šedesáti lety, jaké semínko zaseli do duší tisíců dětí v Liberci. To co oni tam vložili, byla především láska k hudbě, kamarádství a soudržnost. A já mám velkou radost, že to trvá dál,“ vyznala se Silivie Pálková.

Dort k šedesátinám libereckého pěveckého sboru Severáček

„Severáček je především jedna velká rodina. To znamená, že tam jsou jak ti malí, tak i ti velcí. A je skvělé, když se sejdou na jednom koncertu,“ pochválila společný narozeninový koncert sbormistryně Silvie Pálková.  

To, že zpívání v pěveckém sboru Severáček je pro jeho členy často víc než koníček, potvrdila i čtrnáctiletá Markéta Fričová.

„Ten sbor pro mne znamená druhou rodinu. Strašně ráda tam chodím a je to pro mě srdeční záležitost,“ řekla Markéta Fričová, která do Severáčku chodí už jedenáct let.

Na oslavu dorazila až z Pardubic i Eva Weberová, bývalá členka sboru, která v roce 1958 vymyslela název Severáček.

 „Paní Uherková řekla - Děti, nemůžeme si nechat název Radost, zvolíme si nějaký nový název. Dávejte návrhy - Vím, že jsem ještě dala Seveřana, a potom ten Severáček, který byl potom vybrán,“ popsala Eva Weberová, které bylo v době založení sboru dvanáct let.

Letos se Severáček chystá na turné do Francie a do Jižní Koreje

Gratulovat přijeli i sbormistři spřátelených sborů z celé republiky i ze zahraničí. Podle Silvie Pálkové jsou mezi členy sborů úzké vazby, protože se znají celá desetiletí.

K narozeninám Severáčku přispělo i město Liberec. Dosud bezejmenný park v Přemyslově ulici nese od dnešního dopoledne jméno Jiřiny a Milana Uherkových. V budoucnu do něj přibudou zvukodé herní prvky.

Severáček má před sebou květnové turné ve Francii a na podzim je pozván do Jižní Koreje.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související