4. květen je památkou Svatého Floriána

4. květen 2013
Odpolední evergreeny

Na začátku května mívají obvykle veselo hasiči, kteří pořádají různé akce. Svůj svátek totuiž slaví jejcih patron. Florián z Lorchu byl první rakouský mučedník a svatý, který padl za oběť represím císaře Diokleciána.

Florian byl popraven vhozením do řeky s kamenem přivázeným na krku – stalos e to právě 4. květa roku 304. Na jeho památku se jmenuje rakouské městečko Sankt Florian, a nad jeho horbem byl už v 6. století vystavěn klášter, který také nese jeho jméno.
Uctívání svatého Floriána se rozšířilo zejména na venkově, dodnes vidíme jeho postavu ve výklencích a štítech na chalupách, v lidových kresbách i na malbách na skle. Jeho sochy z období baroka najdeme například i v Lipnici nad Sázavou nebo ve Slavonicích.

Svatý Florián se v průběhu časů stal patronem profesí, které něja souvisejí s ohněm. Nejvýznamnější skupinou jsou hasiči, ale je patronem i kominíků, pekařů, hrčířů nebo hutníků. Bývá proto téměř vždy zobrazován, jak hasí oheň nebo alespoň s nádbou na hašení.

Sobotní odpoledne jsme věnovali i vzpomínce na první ceremoniál, na kterém se předávaly hudební ceny Grammy. Dnes jde o velkou slávu, kterou přenášejí mnohé televizní kanály, a ceny se předávají v desítkách kategorií. V roce 1958 to ale byl teprve jen skromný začátek, kde bylo důležité ocenit šikovné muzikanty a skladatele za jejich práci.

Na začátku května v roce 1963 se v Americe začalo dařit později velmi úspěšné skupině Beach Boys. V Kalifornii se hlavně sluní, opaluje a surfuje, proto asi jejich album Surfin´ USA vystřelilo hned na první příčky hitparád.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.