12 studentů z Vysočiny se může pochlubit, že se učilo u michelinského kuchaře

5. duben 2018
Zprávy z

Na Vysočinu přijel slavný francouzský kuchař Philippe Mille, který se pyšný Michelinskou hvězdou. Původně přijel jen povídat o vaření a dozorovat gastronomickou soutěž. Nakonec ale se studenty připravil několik pokrmů a předával jim cenné rady.

V havlíčkobrodské hotelové škole probíhá kuchařskou soutěž, letos pod záštitou Cechu cukrářů a kuchařů. „Má to své regule. Porota je nominovaná cechem a ti nejlepší postoupí do národního kola,“ řekla krajská radní Jana Fialová (ČSSD).

Francouzský kuchař Philippe Mille podle svých slov není sólista, i mladí kuchaři ho mohou v ledasčem obohatit. „V kuchyni se pracuje v týmu, všichni spolupracují a každý do toho něco přináší. Je to jako fotbal. Nezáleží na jednotlivých hráčích, ale na týmu.“

Michelinský kuchař Philippe Mille na Vysočině
Michelinský kuchař Philippe Mille na Vysočině

Maso, zelenina, ovoce, mléčné výrobky

Phillipe Mille vyfasoval kromě surovin také 12 studentů z oboru kuchař – číšník a společně se pustili do díla. Nechtěl ale být za šéfa, podotýká reportér Daniel Zach, ale spíš za rádce. Výsledek proto nechal na studentech, sám jim přidává občas nápad.

„Může tu brokolici okrájet a udělat ji jako kuskus. Je důležité, abych jim nevnucoval nějakou představu, prvotní myšlenka má vzejít od nich,“ promlouval se studenty.

autoři: mik , daz
Spustit audio