Žďárská radnice chce postavit pod Zelenou horou informační centrum. Některým se ale nelíbí místo

25. září 2021 06:00

Poutnímu kostelu na Zelené hoře ve Žďáře schází zázemí pro turisty, jako je informační centrum nebo toalety.

Podle města Žďár nad Sázavou i místní farnosti jde o největší nedostatek významné památky UNESCO. Plánovaná stavba ale může narazit.

Soutěž architektů a petice

Radnice ve Žďáře nad Sázavou společně s tamní farností vypsala architektonickou soutěž na stavbu turistického informačního centra na úpatí Zelené hory. Lidem, kteří v lokalitě žijí, se ale nelíbí vybrané místo u svahu.

Mají obavy, že stavba může zničit prostředí v bezprostřední blízkosti památky UNESCO. Sepsali proto petici, pod níž teď sbírají podpisy a na konci roku ji chtějí odevzdat na radnici.

Prostor pod svahem

„Podle nás tady ne. Tento prostor vnímáme jako velmi důležitý pro občany Žďáru. Děti tady sáňkují, pouští draky.“ S jedním z iniciátorů petice Filipem Doležalem Stojíme na úpatí Zelené hory v místech, kde by mohlo stát plánované informační centrum.

„Při představě, že tady jdu s rodiči nebo se svou milou, tak místo krásného výhledu na Zelenou horu uvidím stavbu, kde si mám koupit lístky. Bude mě to velice mrzet.“

Vzhled budovy

Výška informačního centra ale má být limitovaná terénním zlomem, přes který celý kostel není vidět. „Ten pohled, ač vám třeba půlka kostela ve výhledu zůstane, tak bude narušen stavbou. Je to krásný pohled v zimě, když děti sáňkují.“

Filip Doležal zdůrazňuje, že iniciátoři petice nejsou proti informačnímu centru poblíž památky UNESCO, jen by ho umístili jinam. „Nejlogičtější je parkoviště u hřbitova.“

Kompromis pro město

Podle žďárského starosty Martina Mrkose je umístění informačního centra kompromisem. „Území vzniklo na základě dohody města, církve, památkářů a ministerstva kultury.“ Zázemí přímo v areálu kostela památkáři odmítli a neprošel ani návrh postavit informační centrum vedle horní brány na zelenohorský hřbitov.

Garant památky Pavel Jerie v červnu pro Mladou frontu DNES uvedl: „Byly vybrány pozemky města, kde se to jeví reálně jak z hlediska technického, tak územního plánu, ale také aby to provozně a pohledově bylo životaschopné. Aby to nekolidovalo s poutním kostelem a navazovalo na stávající zástavbu.“

Termín stavby informačního centra pod Zelenou horou ve Žďáře nad Sázavou zatím není daný. Architektonická soutěž na jeho stavbu byla prodloužená do letošního prosince.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související