Zdá se mi, že hladina spodní vody stoupá, říká i přes prognózu sucha zkušený studnař

3. květen 2020 06:10

Některé obce na Vysočině se připravují na suchý rok. Už v půlce jara například zakazují napouštění bazénů, zalévání záhonů a mytí automobilů.

Aby studnaři na Vysočině narazili na vodu, musí vrtat dvakrát hlouběji než ještě před několika lety. Kraj ležící na evropském rozvodí se připravuje na další suchý rok.

Studnař

Václav Matoušek z Třebíče je zkušeným studnařem. Jeho práce je rok od roku složitější. „Záleží na lokalitě, ale určitě se to vrtá hlouběji než před dvaceti lety. Když jsme tehdy vrtali do 18 metrů, říkali jsme si, jak vrtáme hluboko. Dnes musíme do 30 metrů.“

Jaro je zatím na srážky chudé, navíc zima byla bez výraznější sněhové pokrývky. Znamená to, že hladiny podzemních vod jsou níže než rok před tím? Pan Matoušek si to nemyslí. „Zdá se mi, že ta podzemní voda je výše než v minulých letech. Je to paradox, když neprší.“

Obce se chystají na suchý rok

I přes zdánlivý optimismus studnaře se obce na Vysočině připravují na to, že vody bude méně. Zavádějí proto různá opatření, například zákaz napouštění bazénů. Příkladem je Smrčná na Jihlavsku. „Chceme tu spotřebu udržet v nějakém normálním stavu, aby to ty naše zdroje, studny zvládly. Lidi mají bazény 10 nebo 20 kubíků a my máme vodárnu 15 kubíků, tak nám ji jednoduše stáhne,“ řekl starosta Josef Nechvátal.

Smrčná má 4 studny a záložní vrt. Podle starosty se voda do obce čerpá i z vrtu, což signalizuje menší vydatnost studní. Méně vody zadržují také lesy, které kolem Smrčné mizí kvůli kůrovcové kalamitě.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související