Z kdysi atraktivního Pávovského rybníku u Jihlavy nezbylo prakticky nic. Roky se tam nikdo nekoupe

17. srpen 2019 06:10

Doby, kdy v létě z centra Jihlavy vyjížděly autobusy plné lidí směrem k Pávovskému rybníku, a do tamního kempu mířili i zahraniční turisté, jsou pryč.

Před třiceti lety býval Pávovský rybník u Jihlavy vyhlášeným rekreačním střediskem. Koupali se v něm lidé nejen z Jihlavy, do tamního kempu jezdili i hosté z Německa nebo Dánska. Dnes je ale situace diametrálně odlišná. Cestu k vodě si na Pávově najdou pouze rybáři. Jinému využití vodní plochy brání to, že voda v rybníku je špatná a rychle se v ní množí sinice.

Šlapadla, loďky, plavčík

Někdejší slávu si pamatuje jeden z letitých chatařů. „Šlapadla, loďky plavčík tam byl, paráda. Švýcaři, Dánové, Němci – ‚dederóni‘ sem jezdili.“ Dnes funguje kemp, pokračuje chatař: „Nové sociálky, pivo, malé jídlo, ale ten rybník by to chtělo.“

Ústí tam kanalizace

Pláž je zarostlá vysokou trávou, voda je očividně zakalená. „Je to nádrž poměrně citlivá na rozvoj sinic,“ potvrzuje hygienik Jiří Kos. „Vyúsťuje tam kanalizace z přilehlých chatových oblastí, kvalita vody je proměnlivá a neodpovídá parametrům, které by koupací voda měla mít.“

Město Jihlava

Rybník v Jihlavě – Pávově vlastní rybářský svaz a také město Jihlava. „V současné době ani v blízkých letech město nechystá žádné úpravy,“ řekl mluvčí magistrátu Jaroslav Šnajdr.

Zákaz plavání na Pávově vydán není, rybník totiž už nějaký čas nepatří do vodních ploch, kde hygiena sleduje kvalitu vody.

autoři: František Jirků , mik

Související