Východně od Chotěboře je český Grand Canyon. Řeka Doubrava tam teče nádherným údolím

2. červenec 2021

Kolem Chotěboře na Havlíčkobrodsku protéká řeka Doubrava. Místy je i hodně prudká a za dlouhá léta vytvořila přírodní úkaz, kterému se tady také říká Český Grand Canyon. Nad řekou se vypínají strmé srázy s mnohdy zajímavými skalnatými útvary.

Jedna skála se tady jmenuje Čertův stolek. Váže se k ní pověst o poustevníkovi, kterého sváděl čert.

Vyhlídka s lavičkou

Nad Čertovým stolkem je vyhlídka s lavičkou, ze které můžete pozorovat údolí Doubravy. Ještě lepší pohled se ale nabízí přímo z vrcholu Čertova stolku. Cesta k němu je sice malinko náročnější, ale vyplatí se.

Vyhlídka je chráněna kovovým zábradlím. Všimněte si mimo jiné zajímavého jasně žlutého lišejníku na okolních stromech a skalách. Jedná se o vzácný druh Biatora lucida. „Když se podíváte naproti, vidíte také skály, dříve hrad Sokolov. Údajně měl být postaven při Liběcké obchodní stezce, která spojovala Čechy s Moravou,“ ukazuje Markéta Kadlecová z chotěbořského infocentra.

Dolů k řece

Od Čertova stolku sestoupíte po zelené značce až dolů k řece, kde najdete nejen kovový můstek přes řeku, ale i turistickou odpočívku. „Chtěla bych vás upozornit na sešit, do kterého můžete poznamenat své dojmy,“ říká Markéta Kadlecová. Sešit je už teď plný zápisků i kreseb.

Ideální trasu údolím Doubravy vám přímo na tělo pomohou sestavit pracovnice chotěbořského informačního centra. Nezapomeňte si tam také vyzvednout brožurku s pověstmi, které se k údolí váží. Je mezi nimi samozřejmě i ta o Čertovu stolku.

Pověst ve zkrácené podobě:

Pod skálou je malá jeskyně, ve které poustevník žil skromným životem. Dodržoval veškeré půsty a zvlášť ten předvelikonoční. Když to viděl čert, rozhodl se, že milého poustevníka svede a na kamenný stůl mu pokládal nejrůznější lahůdky. Poustevník odolával. Modlil se, prožíval muka, ale od čerta si nevzal ani sousto. O pomoc poprosil kněze. Ten o Bílé sobotě přišel k jeskyni, zapálil svěcený olej a plamenem očadil kousek dřevěného uhlí. Tím nakreslil na kamennou lavici tři kříže. Když potom čert přišel a nabízel pochoutky, vybídl ho poustevník, aby s ním usedl ke stolu. Čert si sedl, rázem to zasyčelo, skály se zachvěly a byl ten tam. Sedl si totiž na tři kříže. Od té doby měl poustevník pokoj.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.