Vodárna u Bílku sloužila železnici. Lidé museli pro vodu chodit do lesní studánky

18. červen 2018

Asi tři kilometry od Chotěboře, směrem k obci Bílek stojí u silnice zvláštní věžovitá stavba. Dnes je obklopená oplocenou a opečovávanou zahrádkou, a nic nenapovídá, k čemu sloužila. Na turistické mapě je u ní nápis, že jde o bývalý vodojem.

„Byla to vodárna, která sloužila jako rezervoár pro parní lokomotivy, které jezdily na trati Havlíčkův Brod - Pardubice,“ říká předsedkyně základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Chotěboři Věra Váchová. Železnice tudy dodnes vede, ale vodu už nepotřebuje. Vodárna čerpala vodu z nedaleké řeky Doubravy. Paradoxem je, že lidé, kteří vodárnu obsluhovali, a žili tu, museli pro pitnou vodu chodit do nedaleké studánky. Lokomotivám totiž stačila jen užitková říční.

Voda ve studánce je čistá a průzračná. Hloubka je větší než dva metry

Studánka, které se tu říká U Vodárny, je už skoro zapomenutá, a cesta k ní není nijak značená. Její vznik sahá přibližně do začátku minulého století. Je proto až neuvěřitelné, jak je zachovalá. Do velké hloubky je čtvercově vyzděná kamenem, a voda v ní je na první pohled čistá a průzračná. Otvor je pokrytý několika zrezavělými plechy. Nedostatkem vody v žádném případě netrpí.

Věra Váchová, předsedkyně ZO ČSOP Chotěboř
Studánka u vodárny, Bílek

Hlasy v anketě mohou studánce pomoci k opravě

Ochránci přírody z Vysočiny studánku U Vodárny, s ní i nedaleký pramen U koryta, a také studánku Pod Pastouškou, která leží u Cyrilova na Žďársku, přihlásili do ankety Živé studánky. V ní lidé hlasují, která studánka si nejvíc zaslouží celkovou opravu. Tu pak zajistí organizátor ankety, jedna z firem, které prodávají balenou vodu. Věra Váchová přesně ví, co by studánka U Vodárny potřebovala: „Určitě se musí vyčistit, opravit kamenná zídka, obnovit odtok a rezaté plechy nahradit stříškou.“     

Spustit audio