Tělo i jeho problematické části je potřeba rozpohybovat

26. leden 2015
Dobré odpoledne

Ženy, které mají potíže s tvořením cyst nebo drobných útvarů v prsou, si mohou pomoci jednoduchým cvičením i samy. Chiropraktik Vinci László doporučuje pohyb obou prsů. „Při tomto cvičení se chytnou prsy oběma rukama a točí se s nimi, a to pravou rukou proti směru hodinových ručiček a levou po směru hodinových ručiček. Oběma rukama se začíná do středu těla, nahoru a zpět po stranách dolů. Je nutné opravdu ta prsa pevně chytit a točit s nimi, musí se hýbat celá. Nádory a cysty se tvoří pod dvorci na bradavkách, kde jsou hlavní lymfatické uzliny. Když žena nosí podprsenku, při chůzi se pak prsa nepohybují. Nastane stagnace krve a lymfy, kdy se mohou vytvořit tyto útvary, ať už zhoubné nebo nezhoubné. Pokud se prsa rozpohybují, tak jimi začne proudit energie a cysty se rozpustí.“ Vinci László doporučuje kroužit s prsy kdykoli máte čas a pravidelně.

Mužům pomáhá proti prostatitidě také velmi jednoduché cvičení. „Dá se také preventivně působit, když budou muži stahovat rektální svaly, to znamená svaly konečníku. Tyto svaly vedou okolo prostaty a jsou to jediné svaly, které ji mohou masírovat a uvést ji do činnosti. Takže muži, kteří chodí často na toaletu, by měli cvičit, kdykoli si vzpomenou. Výhodou je, že stahovat konečník se dá kdekoli, třeba i na schůzi nebo když sedíte v autě. Podotýkám, že se tímto cvičením zvyšuje i sexuální kapacita mužů,“ usmívá se chiropraktik.

Další cvik provádíme ve stoje a jde o prevenci proti cévní mozkové příhodě. „Když se postavíme, roztáhneme ruce a nadechneme se a spojíme si ruce za zády. Při výdechu ruce spojíme za zády a předkloníme hlavu co nejníže ke kolenům. Tam vydržíme 5 - 10 vteřin, pak ruce spustíme podél těla a začneme se i s hlavou a trupem pomalu vracet nahoru. Ruce jdou přitom nahoru až do vzpažení. Tím se čistí cévy v mozku a vyrovnává se tlak v lebeční části. Aby se vám neudělalo nevolno, je důležité, aby byl pohyb nahoru pomalý,“ radí Vinci László.

Další problém, který snadno zaženete pomocí jednoduchého cviku a bez pomoci léků, je pálení žáhy. Vinci László doporučuje zatnout pěsti, palce vztyčit nahoru a zatlačit klouby na rukou proti sobě. Zdvižené palce naopak tlačíme od sebe, tím také posilujeme svaly na hrudi. Proti pálení žáhy tento cvik pomáhá během 10 - 15 vteřin.

Chat s Vincim Lászlém

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.