Spisovatelka Danka Šárková: Covid změnil všechno, tak jsme vytvořili krkonošskou kuchařku
Více než rok trvající pandemie změnila snad všechno včetně života spisovatelů. Byli zvyklí jezdit po besedách, být v živém kontaktu se čtenáři.
Je to případ i krkonošské spisovatelky Danky Šárkové, kterou do studia pozvala Hela Dvořáková.
„Koronavirus změnil všechno. Můj přítel má kuchyň, v Jilemnici mám kamarádku fotografku a společně jsme se rozhodli, že uděláme kuchařku ze starých krkonošských receptů.“
Jak taková kniha vznikala? A kde vzala spisovatelka tolik starých receptů? Poslechněte si v přiloženém audiu.
Související
-
Jak se dřív vařilo v Krkonoších? Vyzkoušejte Hladkou Ančku a cukroví, které voní masem
Sejkory, lepenice, kucmoch, flejšky nebo klouzáky, to jsou tradiční jídla z Krkonoš. Spisovatelka Danka Šárková tyto recepty získala od tamních hospodyněk.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.