Rybí specialita z vnitřností

Jestli máte ryby rádi a děláte si kapra i jindy než na Štědrý den, zkuste návod rybáře a kuchaře na rybích hodech Theodora Kaláška z Kališť na Jihlavsku. Rybí vnitřnosti nemusíte vyhazovat, ani z nich vařit jen polévku! Dejte si z nich rybí specialitu.

„Vezmu rybí vnitřnosti, klidně i od sousedů, když je nechtějí, dají se pryč střeva a samozřejmě žluč. Základní směs je tedy z rybích vnitřností, jiker a mlíčí a potřebujeme i celou cibuli nasekanou na kostičky a česnek. Okořeníme svým oblíbeným kořením nejdříve a až nakonec dosolíme, podle chuti. Tohle všechno budeme zapékat,“ říká pan Theodor.

Vymažeme malý pekáček a dáme na 200 stupňů na 45 minut zapéct. „Čtvrt hodiny před koncem pečení opatrně slijeme mastnotu, která se nám na povrch vypekla, a nakonec zalijeme smetanou. Může být i šlehačka, ale tuku zůstane i tak v pekáčku dost, takže obyčejná smetana na vaření stačí.“

Posledních 15 minut zapékáme se smetanou

Theodor Kalášek tvrdí, že lidé, kteří by jinak rybí vnitřnosti nejedli, tohle slupnou jako malinu a ještě chválí, jak moc si pochutnali, takže se rozhodně nenechte odradit a vyzkoušejte to.

autor: dak