Projít se kolem Nového Rychnova od ohně k ohni. Studentka umění přišla s novou tradicí

Lednová sobota odpoledne a nad městysem Nový Rychnov se pomalu trousí skupinky lidí na čtyři různé vrcholky.

Mají na výběr – na každém z vrcholů se ve tři hodiny rozhoří oheň a z každého z nich budou vidět i ostatní ohně. Mezi nimi vede asi čtyřkilometrová trasa, kterou si každý může projít svým tempem i svým směrem.

Z nadhledu

Tak to zamýšlela Tereza Hašková, která akci nazvanou Z nadhledu pořádá letos potřetí.

„Já studuji vysokou uměleckou školu v Brně a vždycky děláme semestrální práci. Většinou je to dílo do ateliéru, které je chvíli vystavené, ale pak vám nic nezbude. Tak jsem se začala zajímat o Nový Rychnov, odkud pocházím, a kde žiju. Přečetla jsem si, že Nový Rychnov je nový proto, že pětkrát vyhořel. Začala jsem zkoumat, kde ty požáry vznikly, co vyhořelo, že zůstalo pár stodol a pár chalup. A tak jsem si jako semestrální práci našla čtyři nejvyšší vrcholy kolem Rychnova, kde vždycky první lednovou sobotu zapaluju ohně,“ shrnuje vznik akce Tereza. 

Nová tradice

Nový Rychnov je v údolí a shodou okolností je z místa každého ohně vidět na všechny ostatní. Účelem není, aby se všichni najednou sešli u jednoho ohně a spolu šli postupně k dalším, ale naopak, aby si každý přišel, kdy chce a vydal se, kudy chce, aby se lidé potkávali v průběhu trasy nebo o ohňů, popřáli si šťastný nový rok a popovídali si.

„V tom je to kouzlo,“ říká zakladatelka nové tradice. K ohni přicházejí jednotlivci, dvojice nebo velké skupiny lidí – rodiny s dětmi, se psy i s kočárky. Na stolku na ně čeká horký čaj nebo svařené víno a miska s buřty k opečení.

Loni se už k ohňům vydaly tři stovky lidí a nejen místních. „Jezdí sem z Horní Cerekve, Nové Cerekve, z Jihlavy, Křelovic, z Pelhřimova, kamarádka je z Třebíče,“ vypočítává Tereza.

Dva duby

Nedaleko od ohniště rostou dva vysoké duby. Tereza Hašková k nim před časem vytvořila vyhlídkovou plošinu, která dotváří zaniklou polní cestu a láká místní k vycházkám.

„Dva duby je moje bakalářská práce, za kterou jsem dostala i cenu děkana. Chtěla bych, aby umění nebylo zavřené měsíc v galerii, ale aby bylo lidem i prospěšné, aby to navštěvovali a aby to byla věc stálá.“

Vyhlídková plošina Dva duby místní obyvatele zaujala, jsou s ní spokojeni. „Lidé sem chodí každý den, vidím to z okna. Jedna paní mi říkala, že si sem chodí zacvičit, relaxovat, meditovat,“ usmívá se Tereza.

Spustit audio

Související