Příjemné počasí a výjimečné město. Podzimní prodloužený víkend můžete strávit v Barceloně

3. listopad 2016
Dobré odpoledne

K poznání evropských měst vám může stačit i prodloužený víkend. Příjemné podzimní počasí, nádherné památky nebo olympijský stadion uvidíte v Barceloně. O katalánské metropoli vyprávěl Zdeněk Vondráček.

Barcelona je ve světě známá díky úchvatné katedrále Sagrada Familia, Olympijskému stadionu, slavnému fotbalovému klubu, mořskému akváriu nebo jako město, odkud vyplouval na své plavby mořeplavec Kryštof Kolumbus.

Podobnou katedrálu jinde nenajdete. Její výstavba stále pokračuje

Se stavbou světoznámé katedrály Sagrada Familia v Barceloně začali už v roce 1883. Ovšem původní architekt zcela nesplňoval představy města, a tak oslovili Antonia Gaudího. „Naprosto věřící člověk, který se do stavby zamiloval a začal stavět. Jeho dílo se stavělo 43 roků a když se psal rok 1926 a Gaudí šel do práce, zatížen projektem a už asi přemýšlel o tom, jak se bude dál stavět a jak bude řídit dělníky, tak se stalo neštěstí,“ popisuje host. Gaudího zabila tramvaj a stavba se zastavila. Mnoho plánů měl ve své hlavě, a tak se dostavba i s ohledem na další světové události výrazně zkomplikovala. V současné době se hovoří o dostavbě katedrály v roce 2026. Přesto se jedná o nejfotografovanější památku Barcelony a dech beroucí stavbu, jejíž interiér už je přístupný.

chrám Sagrada Família

Ze zaoceánských plaveb se do Barcelony vracel Kryštof Kolumbus

Je neodmyslitelně spjatý s katalánskou metropolí, ale i celým Španělskem. „Když přijdete ke břehu Středozemního moře, tak uvidíte památník Kryštofa Kolumba, který stojí na šedesáti metrovém podstavci, na něm je zeměkoule a na ní stojí Kryštof Kolumbus. Do té zeměkoule se dá vyjet výtahem a podívat se na okolí. Především na tu část, která se nazývá gotická část Barcelony, dá se taky podívat směrem k Ramble, což je oblíbená pěší promenáda,“ popisuje Vondráček.

Olympijský stadion je veřejně přístupný

Španělé pořádali hry v roce 1992 a dodnes je ve městě olympijský duch. Na rozdíl od jiných pořádajících měst tady zůstala zachovaná sportoviště i s netradiční atmosférou. Například s panoramatem města, které jsme mohli vidět za skokany z věže při olympijských skocích do bazénu. Na olympijském stadionu je přístupná hlavní tribuna, vidět můžete pochodeň, na které plál olympijský oheň.

Spustit audio