PORADNA: Stromy ve městě by se měly sázet podle určitých pravidel

8. říjen 2018

Blíží se sté výročí vzniku naší země a s tím je spojeno četné sázení stromů. Podle jakých pravidel by měli zájemci postupovat?

Do rozhlasové poradny přišla Katarína Ruschková z jihlavského magistrátu.

„Rozhodně bychom měli postupovat podle určitých pravidel. Ve městech se potkává spousta různých zájmů, investičních, spousta problematických věcí, jako je stínění stromů atd.“

Vlastní a obecní pozemek

O sázení stromu musí vědět majitel pozemku. „Na svém pozemku si pochopitelně můžete zasadit, co chcete a kdy chcete. Na cizím, tedy obecním pozemku nebo ploše jiného majitele, to tak snadné není,“ vysvětluje paní Ruschková.

„V případě Jihlavy je nutná dohoda se správcem pozemku, tedy příslušným pracoviště na magistrátu, kde ví, jestli s tím konkrétním pozemkem nejsou nějaké jiné plány. U soukromých pozemků jiných majitelů, chceme-li předejít nepříjemnostem, je nutný souhlas obou stran.“

autoři: Hela Dvořáková , mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.