PORADNA: Po kvalitním spánku jste nabití energií

10. červenec 2018

Ivana Gregorová v Poradně Českého rozhlasu Vysočina zmínila celou řadu tipů na lepší prožití noci. Jak se na spánek připravit, jaká místnost, teplota nebo činnosti před ulehnutí jsou doporučované, to bylo hlavním tématem.

Kvalitní spánek poznáte snadno. Zkrátka se ráno cítíte odpočinutí, nabití energií. „Odborník by řekl, že je důležité, aby organismus vydržel co nejdelší dobu v hlubokém spánku a zregeneroval tak, aby byl plný sil,“ popisuje základy dobrého spánku Iva Gregorová. Základem kvalitního spánku pak je kvalitní matrace.

 

Nekvalitní matrace bývají lehké

Je to známka toho, že matrace byla vyrobená z pěn o nízké hustotě. Taková matrace pak dlouho nevydrží a taky se rychle proleží. U pěnových matrací tak platí, že čím těžší, tím lepší. Dnes se dělají matrace kolem 18 cm a výš. Dříve se dělaly 14 cm, ale bylo to kvůli tomu, že tam nebyla líná pěna. Líná pěna potřebuje spodní nosnou pěnu. Matrace pak musí srovnat páteř do roviny.

 

Před spánkem nepijte alkohol

I když by se mohlo zdát, že alkohol uvolňuje, tak kvalitu spánku zhoršuje. V opilosti navíc může dojít i k dehydrataci a ráno známé kocovině v podobě bolesti hlavy. Spánek není ani příliš hluboký a často se budíme. Dále je důležité spát ve tmě a tichu.

 

Nejdůležitější je hluboká fáze spánku

„Ve spánku se obnovuje imunitní systém, léči se rány, tělo nabírá energii. V hlubokém spánku nevnímáme ani zvonek. Je důležité v této fázi vydržet co nejdéle a abychom jste se do ní dostali, tak to trvá 20 až 30 minut. Když se potřebujete otočit, tak se z této hluboké fáze vytrhnete a abyste se do ní znovu dostali, tak to znovu trvá 20 až 30 minut. Proto je velmi důležitá kvalita matrace, abyste vydrželi v jedné poloze co nejdéle,“ vysvětluje host.

Spustit audio