Ondřej Zmeškal: Ve tmě jsem našel nový smysl života

24. srpen 2018

Nevidomý běžec Ondřej Zmeškal z Nového Telečkova na Třebíčsku je důkazem toho, že lidská vůle dokáže překonat téměř každou překážku.

Ve dvaceti letech přišel o zrak, ale rozhodně nechtěl sedět doma a litovat se. Se sportem začal postupně. „Já jsem zkoušel futsal pro nevidomé, kde máte v míči rolničku,“ popisuje Ondřej, který pro něj nebyl ideální, má sedmdesátiprocentní ztrátu sluchu.

Kamarád Lukáš později přišel s nápadem, že začnou běhat. A tady to celé začalo.

Předčasné narození

Ondřej se narodil předčasně: „Byl jsem v inkubátoru a tam se to moc nepovedlo,“ vysvětluje.  To se neblaze projevilo i na jeho zraku. Od dětství viděl jen na jedno oko, ale i na něm byla sítnice slabší.  Když pak na internátní škole stěhovali nábytek, sítnice mu popraskala. „Nastala kolečka operací a prostě se to nepovedlo a já o zrak přišel,“ vysvětluje Ondřej a přitom vtipkuje: „Já vidím světlo a tmu a hezký holky.“

Do práce začal běhat s vodícím psem a postupně si přidával kilometry. „První závod jsem běžel s kamarádkou v Brně Run tour pod Nadací Leontýnka, který byl na pět kilometrů. My jsme odběhli 5 km, protože jsme sebou švihli v zatáčce a mysleli si, že to už bylo celé,“ vzpomíná usměvavý Ondřej.

Na to navázal Jihlavský půlmaraton a v tréninku nepolevil. Přidal se k výpravě českých sportovců na maraton na Velkou čínskou zeď v roce 2016, který patří k nejtěžším na světě. Zdolal 5 164 kamenných schodů i po prašných cestách okolních vesnic, běžel v teplotách kolem 30°C. Za hlasité podpory fanoušků dorazili do cíle na 36. místě ve své kategorii.

Další výzva

Ondra před sebou má další výzvu. Chce přeběhnout Českou republiku od západu na východ. Celkem 600 kilometrů chce zvládnout během deseti dnů.

Během chce upozornit na to, že kolem nás jsou děti se zrakovým postižením, které milují sport, ale potřebují pomoc. Charitativní běh se uskuteční pod záštitou Nadace Leontýnka.

Běh může kdokoliv podpořit ve veřejné sbírce, která je na webu www.darujme.cz spuštěna od 25. srpna. Cílovou částku Ondřej nastavil na 186 000 Kč a věří, že se mu jeho sen podaří splnit.

Spustit audio